ETEA Pre Medical Test (New Sybulles )

Question: 1

(a) :  A

(b) :  B

(c) :  C

(d) :  D


 Hints: Chemical Analysis

Question: 2

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Alcohol, Phenol and Ether

Question: 3

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Ionic Equilibrium

Question: 4

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Hydrogen and its compound

Question: 5

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Solid State

Question: 6

The half-life period of a radioactive substance is 140 days. After how much time 15 g will decay from 16 g sample of it

(a) :   140 days

(b) :   560 days

(c) :   280 days

(d) :   420 days

 Hints: Nuclear Chemistry

Question: 7

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Chemistry in Action

Question: 8

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

(e) :   E

 Hints: Purification and organic compounds

Question: 9

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Surface Chemistry

Question: 10

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: General Principle of Extraction of Metal

Question: 11

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Hydrogen and its compound

Question: 12

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Nitrogen containing Compounds

Question: 13

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: S and P Block Elements

Question: 14

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Thermodynamics and Thermochemistry

Question: 15

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Gaseous State

Question: 16

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Atomic Structure

Question: 17

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: General organic chemistry

Question: 18

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Solid State

Question: 19

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: S and P Block Elements

Question: 20

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Chemical Analysis

Question: 21

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Ionic Equilibrium

Question: 22

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: S and P Block Elements

Question: 23

If 10 21 molecules are removed from 200mg of CO2 , then the number of moles of CO2 left are

(a) :   2.85 ×10^-3

(b) :    3 28.8 ×10^-3

(c) :   3 0.288 × 10^-3

(d) :    1.68 × 10^-2

 Hints: Chemical Arithmatic

Question: 24

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Hydrocarbons

Question: 25

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Redox reactions

Question: 26

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Chemical Analysis

Question: 27

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Alcohol, Phenol and Ether

Question: 28

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Chemistry in Action

Question: 29

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: S and P Block Elements

Question: 30

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Biomolecules

Question: 31

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Hydrocarbons

Question: 32

The ratio of the energy of a photon of 2000Å wavelength radiation to that of 4000Å radiation is

(a) :   1 /4

(b) :   4

(c) :    1 /2

(d) :   2

 Hints: Atomic Structure

Question: 33

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Coordination chemistry

Question: 34

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Purification and organic compounds

Question: 35

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Nuclear Chemistry

Question: 36

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: S and P Block Elements

Question: 37

(a) :   Interstitial defect

(b) :   Schottky defect

(c) :   Frenkel defect

(d) :   Frenkel and Schottky defects

 Hints: Solid State

Question: 38

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: S and P Block Elements

Question: 39

A Beckmann thermometer is used to measure

(a) :   High temperature

(b) :    Low temperature

(c) :   Normal temperature

(d) :    All temperature

 Hints: Thermodynamics and Thermochemistry

Question: 40

Normal boiling point of water is 373 K (at 760mm). Vapour pressure of water at 298 K is 23 mm. If the enthalpy of evaporation is 40.656 kJ/mole, the boiling point of water at 23 mm pressure will be

(a) :   250 K

(b) :    294 K

(c) :   51.6 K

(d) :   12.5 K

 Hints: Solution

Question: 41

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Electrochemistry

Question: 42

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: S and P Block Elements

Question: 43

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Nitrogen containing Compounds

Question: 44

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Halogen Containing Compounds

Question: 45

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: S and P Block Elements

Question: 46

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Chemical Periodicity

Question: 47

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Surface Chemistry

Question: 48

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: S and P Block Elements

Question: 49

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Polymers

Question: 50

A radioactive substance has a constant activity of 2000 disintegration/minute. The material is separated into two fractions,one of which has an initial activity of 1000 disintegrations per second while the other fraction decays with t1/2= 24 hours. The total activity in both samples after 48 hours of separation is

(a) :   2000

(b) :   1250

(c) :   1000

(d) :   1500

 Hints: Nuclear Chemistry

Question: 51

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Surface Chemistry

Question: 52

The increasing order (lowest first) for the v alues of e /m (charge/mass) for

(a) :   e, p,n,a

(b) :   n, p, e,a

(c) :   n, p,a, e

(d) :   n,a, p, e

 Hints: Atomic Structure

Question: 53

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Aldehydes and Ketones

Question: 54

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Chemical Analysis

Question: 55

The nucleus of an atom can be assumed to be spherical. The radius of the nucleus of mass number A is giv en by A cm 13 1 / 3 1.25 10   Radius of atom is one Å . If the mass number is 64, then the fraction of the atomic volume that is occupied by the nucleus is

(a) :   1.0 10 

(b) :    5 5.0 10 

(c) :   2 2.5 10 

(d) :    13 1.25 10

 Hints: Atomic Structure

Question: 56

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Ionic Equilibrium

Question: 57

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Hydrocarbons

Question: 58

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Ionic Equilibrium

Question: 59

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Nitrogen containing Compounds

Question: 60

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Thermodynamics and Thermochemistry

Question: 61

All of the following animals are ureotelic except

(a) :   Frog

(b) :   Snake

(c) :   Turtle

(d) :    Toad

 Hints: Excretory Products and their Elimination

Question: 62

Study the diagrams given below and select the right options out of (a-d);  in which all the four items A,B,C and D  are correctly identified:

(a) :   A-Offset, B-Sucker, C-Stolon, D-Leaf buds

(b) :   A-Offset, B-Sucker, C-Stolon, D-Leaf buds

(c) :   A-Tuber, B-Rhizome, C-Bulb, D-Leaf buds

(d) :   A-Tuber, B-Rhizome, C-Bulbil, D-Leaf buds

 Hints: MORPHOLOGY OF FLOWERING PLANTS

Question: 63

Write proper option by matching column I,II and III

Column I

  1.  

Column II

(Enzyme)

Column III

(Funcation)

i

Gastric juice

P

Chymo-trypsinogen

A

Dipeptide convert into armino acid

ii

Intestinal juice

Q

Ptyalin

B

Proteoses convert into small polypeptides

iii

Saliva

R

Renin

C

Casein convert into paracasein

iv

Pancreat ic juice

S

Erepsin

D

Conversion of starch into maltose

(a) :   (i- R-C) (ii- S-A) (iii- Q-B) (iv- P-D)

(b) :    (i- R-C) (ii- S-A) (iii- Q-D) (iv- P-B)

(c) :    (i- S-D) (ii- R-C) (iii- P-B) (iv- Q-A)

(d) :    (i-Q-A) (ii- P-C) (iii- R-B) (iv- S-D)

 Hints: Digestion And Absorption

Question: 64

 Exoerythrocytic schizogony of Plasmodium takes place in

(a) :    RBC

(b) :   Leucocytes

(c) :    Liver in which cryptomerozoites are formed

(d) :   Liver in which metacryptomerozoites are formed

 Hints: PROTISTA (UNICELLULAR EUKARYOTES)

Question: 65

 Select the mismatch

(a) :   Pinus – Dioecious

(b) :    Cycas – Dioecious

(c) :    Salvinia – Heterosporous

(d) :    Equisetum – Homosporous

 Hints: PLANT KINGDOM

Question: 66

The complex formed by a pair of synapsed homologus  chromosomes is called

(a) :   Axoneme

(b) :   Equatorial plate

(c) :   Kinetochore

(d) :   Bivalent

 Hints: CELL CYCLE AND CELL DIVISION

Question: 67

Water vapour comes out from the plant leaf through the stomatal opening . Through the same stomatal opening carbon dioxide diffuses into the plant during photosynthesis. Reason out the above statements using one of the following options

(a) :   Both processes cannot happen simultaneously

(b) :   Both processes can happen together because the diffusion coefficient of water and CO2 is different

(c) :   The above processes happen only during night time

(d) :   One process occurs during day time and the other at night

 Hints: TRANSPORT IN PLANT

Question: 68

When the intensity of light is low during night, the light is detected by

(a) :   Rods

(b) :    Cones

(c) :    Lens

(d) :    Both rods and cones

 Hints: Neural Control and Coordination

Question: 69

Stimulation of the vagus nerve will make the heart beat

 

(a) :   Faster

(b) :    70 times/minute

(c) :   Slower

(d) :    Normal

 Hints: Body Fluids and Circulation

Question: 70

Cellular organelles with membranes are 

(a) :   Chromosomes, ribosome and endoplasmic reticulum

(b) :   Endoplasmic reticulum, ribosomes and nuclie

(c) :   Lysosomes, Golgi apparatus and mitochondria

(d) :   Nuclei , ribosomes and mitochondria

 Hints: CELLS: THE UNIT OF LIFE

Question: 71

Viruses have

(a) :   Single chromosome

(b) :   Both DNA and RNA

(c) :   DNA enclosed in a protein coat

(d) :   Prokaryotic nucleus

 Hints: VIRUSES

Question: 72

A mature ligule, having a prominent basal portion ,is called 

Or

The basal portion of ligule of Selaginella is hemispherical and is called  

 

(a) :   Trichocyst

(b) :    Heterocyst

(c) :   Rhizophore

(d) :   Glossopodium

 Hints: PLANT KINGDOM

Question: 73

Match List - I and List- II and select the correct option

List - I

List - II

A

Biological pifments

1

Sodium chloride

B

Chemical messengers

2

Steroids

C

Important constituent of blood

3

Prostaglandins

D

Four carbon rings

4

Terpenes

 

(a) :   A-2, B-4, C-3, D-1

(b) :    A-2, B-1, C-4, D-3

(c) :   A-3, B-4, C-2, D-1

(d) :    A-4, B-3, C-1, D-2

(e) :    A-3, B-4, C-1, D-2

 Hints: ANIMAL TISSUES

Question: 74

An  osmometer is filled with 0.5 M solution of NaCl in water.In  which of the following solutions is must be immersed in order to make it shrink

(a) :   0.5 M solution

(b) :   0.05 M solution

(c) :   Distilled water

(d) :   0.75 M solution

 Hints: TRANSPORT IN PLANT

Question: 75

The membranous areas between the cranial bones of the foetal skull are called

(a) :   Areolas

(b) :    Foramina

(c) :   Sutures

(d) :    Fontanelle

 Hints: Locomotion and Movement

Question: 76

Protein deficiency in children is called

Or

InAfrica and South-east Asia, people like to have much bread and butter than pulses. They suffer

(a) :   Obesity

(b) :    Marasmus

(c) :    Diabetes

(d) :   Kwashiorkor

 Hints: Digestion And Absorption

Question: 77

Interferon is a 

(a) :   Low molecular weight protein which inhibits viral multiplication

(b) :   RNA used for DNA synthesis

(c) :   Protein used for the transportation of oxygen

(d) :   Protein inhibits DNA synthesis

 Hints: VIRUSES

Question: 78

Why working in a lab ,a student forgot to add colchicine  why karyotyping through blood culture technique.Then  what will happen 

 

(a) :     Mitosis will be arrested at metaphase

(b) :   Chromosomal division will continue and each chromosome will have four arms

(c) :    Chromosomal division will continue

(d) :   Mitosis will be arrested at telophase

 Hints: CELL CYCLE AND CELL DIVISION

Question: 79

Asci are formed in

(a) :   Ascobolus

(b) :    Saccharomyces

(c) :   Penicillium

(d) :   All the above

 Hints: FUNGI (MULTI CELLULAR DECOMPOSERS)

Question: 80

Pick up the wrong statement 

(a) :   Protista have photosynthetic and heterotrophic modes of nutrition

(b) :   Some fungi are edible

(c) :   Nuclear membrane is present in monera

(d) :   Cell wall is absent in animalia

 Hints: MONERA (PROKARYOTES)

Question: 81

Bisexual flowers which never open, demonstrate

(a) :   Cleistogamy

(b) :   Allogamy

(c) :   Autogamy

(d) :   None of these

 Hints: MORPHOLOGY OF FLOWERING PLANTS

Question: 82

The given figure represents rib cage. Identify A,B and C respectively

(a) :   Tarsal, Ribs, Vertebral column

(b) :   Scapula, Ribs, Vertebral column

(c) :   Sternum, ribs, Vertebral column

(d) :   Coccyx, ribs, vertebral column

 Hints: Locomotion and Movement

Question: 83

 Blood  glands of Pheretima take part in

(a) :   Formation of red blood corpuscles

(b) :   Formation of phagocytes

(c) :   Maintenance of blood volume

(d) :   Maintenance of blood circulation

 Hints: ANIMAL KINGDOM

Question: 84

The ventricles of the brain are filled with

(a) :   Cerebro-spinal fluid

(b) :    Lymph

(c) :    Blood

(d) :    Amniotic fluid

 Hints: Neural Control and Coordination

Question: 85

Which of the following can be used as bacteriological filter

(a) :   Gelidium

(b) :   Batrachospermum

(c) :   Oscillatoria

(d) :   Cymbella

 Hints: PROTISTA (UNICELLULAR EUKARYOTES)

Question: 86

Three chambered heart of frog is not as efficient as four- chambered human heart because 

(a) :   Heart muscles are not strong

(b) :   It does not hold enough blood

(c) :   Ventricle does not pump blood properly 

(d) :   Oxygenated and deoxygenated blood mix up

 Hints: MORPHOLOGY OF ANIMALS

Question: 87

 The gametophytic generation in pteridophytes is commonly called

(a) :   Thallus

(b) :    Plant body

(c) :   Prothallus

(d) :    Protonema

 Hints: PLANT KINGDOM

Question: 88

Wound healing is enhanced by a vitamin

 

(a) :   A

(b) :   C

(c) :    D

(d) :    E

 Hints: Digestion And Absorption

Question: 89

The enzyme nitrogenase is extremely sensitive to

(a) :   Oxygen

(b) :   Nitrogen

(c) :   Hydrogen

(d) :   Helium

 Hints: BIOMOLECULES

Question: 90

In the stomach, gastric acid in secreted by the

(a) :   Gastrin secreting cells

(b) :    Parietal cells

(c) :    Peptic cells

(d) :   Acidic cells

 Hints: Digestion And Absorption

Question: 91

True organ of sound production in birds is

 

(a) :   Larynx

(b) :   Sound box

(c) :    Vocal sac

(d) :    Syrinx

 Hints: Breathing and Exchanges of Gases

Question: 92

Match  the following with correct combination

Column - I

Column - II

A

Anthoceros

1

Walking fern

B

Adiantum

2

Alga

C

Sargassum

3

Inferae

D

Asterales

4

Gametophyte

 

 

5

Hornworth

 

 

6

Livewort

(a) :   A-6 ,B-5, C-1, D-3

(b) :   A-5 ,B-4, C-3, D-2

(c) :    A-5 ,B-1, C-2, D-4

(d) :    A-3 ,B-2, C-1, D-5

(e) :    A-1 ,B-4, C-3, D-5

 Hints: PLANT KINGDOM

Question: 93

 In a Chloroplast the higest number of protons are found in

(a) :   Stroma

(b) :    Lumen of thylakoids

(c) :    Inter membrane space

(d) :    Antennae complex

 Hints: PHOTOSYNTHESIS IN HIGHER PLANTS

Question: 94

 In Pinus the approximate time for fertilization after pollination is

 

(a) :   Only a few hour

(b) :   Only a few days

(c) :   Only a few weeks

(d) :    About one year

 Hints: PLANT KINGDOM

Question: 95

Which one represents pulmonary circulation

 

(a) :   In a auricle (oxygenated blood)- lungs (oxygenated blood)-Right auricle

(b) :   Left auricle (deoxygenated blood)- lungs (oxygenated blood)-Right auricle

(c) :   Left auricle (oxygenated blood)-lungs(deoxygenated blood)-Left auricle

(d) :   Right auricle (deoxygenated blood)-lungs(oxygenated blood)-left auricle

 Hints: Body Fluids and Circulation

Question: 96

What will happen if the stretch receptors of the urinary bladder wall are totally removed

(a) :   Urine will not collect in the bladder

(b) :    Micturition will continue

(c) :   Urine will continue to collect normally in the bladder

(d) :   There will be no micturition

 Hints: Excretory Products and their Elimination

Question: 97

      Which of the following statements is not true

(a) :   The partial pressure of oxygen in deoxygenated blood is 90mm Hg

(b) :   The partial pressure of oxygen in oxygenated blood is 95 mm Hg

(c) :    The partial pressure of oxygen in the alveolar air is 104mm Hg

(d) :   The partial pressure of carbon dioxide in the alveolar

(e) :   Air is 40 mm Hg

 Hints: Breathing and Exchanges of Gases

Question: 98

Ray fungi are

 

(a) :   Ascomycetes

(b) :    Basidiomycetes

(c) :    Actinomycetes

(d) :    Phycomycetes

 Hints: FUNGI (MULTI CELLULAR DECOMPOSERS)

Question: 99

Which among the following is the most appropriate reason for storing green coloured apples at low temperature (Refrigerators).

(a) :   The rate of photosynthesis is reduced

(b) :   Respiration and photosynthesis are completely inhibited

(c) :   The rate of respiration is reduced

(d) :   The rate of photosynthesis and respiration are reduced

 Hints: RESPIRATION IN PLANTS

Question: 100

Which is wrong combination

(a) :   Haemocyanin – Prawn

(b) :   Haemoglobin in mammals – RBC

(c) :   Haemoglobin in plasma – Pheretima

(d) :   Haemozoin – Plasmodium cytoplasm

 Hints: PROTISTA (UNICELLULAR EUKARYOTES)

Question: 101

The given figure indicates the development of root nodule in soyabean

Identify A,B,C and D respectively :

(a) :   A-Nitrosomonas bacteria, B- Cortex cell, C- Inner cortex , D-Infection thread

(b) :   A- Rhizobial bacteria, B- Endodermal cell, C- Inner Endodermis , D- Infection thread

(c) :   A- Rhizobial bacteria, B- Cortex cell, C- Inner cortex , D-Infection thread

(d) :   A- Rhizobial bacteria, B- Cortex cell, C- Outer cortex , D- Infection thread

 Hints: MINERAL NUTRITION

Question: 102

Match the following and select the correct answer 

A

Centriole

i

Infoldings in mitochondria

B

Chlorophyll

ii

Thylakoids

C

Cristae

iii

Nucleic acids

D

Ribozymes

iv

Basal body cilia or flagella

(a) :   A-i , B-iii, C-ii, D-iv

(b) :   A-iv, B-iii, C-i, D-ii

(c) :   A-iv, B-ii, C-i, D-iii

(d) :   A-i, B-ii, C-iv, D-iii

 Hints: CELLS: THE UNIT OF LIFE

Question: 103

Pituitary gland is located in ‘a’ which is a ‘b; and ‘c’ bone

(a) :   a= Sella turcica, b= raised surface, c= Ethmoid

(b) :   a= Reketh’s pauch, b= Depression, c= Nasal

(c) :   a= Sella turcica, b= Depression, c= Sphenoid

(d) :    a= Reketh’s pauch b= Depression, c= Sphenoid

 Hints: Digestion And Absorption

Question: 104

The empirical formula for chlorophyll ‘ α ‘ is

(a) C35H72O5N4Mg

(b) C55H70O6N4Mg

(c) C55H72O5N4Mg

(d) C54H70O6N4Mg

 

(a) :   a

(b) :   b

(c) :   c

(d) :   d

 Hints: PHOTOSYNTHESIS IN HIGHER PLANTS

Question: 105

 Phylum annelida resembles mollusca in embryonic features beacause both have 

(a) :   Spiral cleavage and mesoderm formation

(b) :   Identical conspicuous segmentation in body, muscles and nervous system

(c) :   Meroblastic cleavage and ectoderm formation

(d) :   Special type of mouth parts

 Hints: ANIMAL KINGDOM

Question: 106

 The  group that does not fit into this category

(a) :   Amphibia

(b) :   Reptiles

(c) :   Aves

(d) :   Mammals

 Hints: ANIMAL KINGDOM

Question: 107

Setae help in locomotion in  earthworm but not uniformly present in all the segments, Select  among the following that represents setae

(a) :   1st segment

(b) :    Last segment

(c) :    Clitellar segment

(d) :    20th – 22nd segment

 Hints: MORPHOLOGY OF ANIMALS

Question: 108

 In photosynthesis, photolysis of water is used in

(a) :   Reduction of NADP

(b) :    Oxidation of NADP

(c) :   Oxidation of FAD

(d) :   None of these

 Hints: PHOTOSYNTHESIS IN HIGHER PLANTS

Question: 109

If thyroid gland is completely removed from a tadpole, it will

(a) :   Die immediately

(b) :    Turn into a giant frog

(c) :   Turn into a dwarf frog

(d) :    Remain tadpole throughout its life

 Hints: Chemical Coordination and Integration

Question: 110

What is common between photosynthesis and respiration

 

(a) :   Cytochromex

(b) :   Cytochrome

(c) :    Light H2O

(d) :    Temperature

 Hints: PHOTOSYNTHESIS IN HIGHER PLANTS

Question: 111

 Select proper option ,by matching column I,II and III 

Column I

(Common Name )

Column II

(Roman Numerical Designation)

Column III

(Activation product)

P

Prothrombin

x

I

i

Convertin

Q

Proconvertin

y

V

ii

Fibrin

R

Fibrinogen

z

II

iii

Thrombin

S

Proaccelerin

w

VII

iv

Accelerin

(a) :   (P-z-iii)(Q-w-i)(R-y-ii)(S-x-iv)

(b) :    (P-w-ii)(Q-z-iii)(R-y-iv)(S-x-i)

(c) :   (P-z-iii)(Q-w-ii)(R-x-iv)(S-y-i)

(d) :    (P-z-iii)(Q-w-i)(R--ii)(S-y-iv)

 Hints: ANIMAL TISSUES

Question: 112

Fovea centralis of retina perceives

(a) :   Diffused light

(b) :    Dim light

(c) :    Coloured light

(d) :   Coloured and dim light

 Hints: Neural Control and Coordination

Question: 113

Frog has 


 

(a) :   4 fingers in hand and  5 toes in foot

(b) :    5 fingers in hand and  5 toes in foot

(c) :   5 fingers in hand and  4 toes in foot

(d) :    6 fingers in hand and  5 toes in foot

 Hints: MORPHOLOGY OF ANIMALS

Question: 114

The activator of intestinal juice is

Or

Mechanical stimulation of villi by the food produces hormone which is known as

(a) :   Succus entericus

(b) :   Secretin

(c) :    Enterocrinin

(d) :   Enterozymase

 Hints: Digestion And Absorption

Question: 115

A fungus which requires  only one single host for completion of its life cycle is called

(a) :   Heteroecious

(b) :   Autoecious

(c) :   Heterothallism

(d) :   Heterosporous

 Hints: FUNGI (MULTI CELLULAR DECOMPOSERS)

Question: 116

Choose the correct combination of labelling of the potato osmoscope experiment 

(a) :   a-final level, b- dotpin, c-initial level, d-sugar solution, e-potato tuber

(b) :   a-final level, b- dotpin, c-final level, d-water , e-potato tuber

(c) :   a-final level, b- dotpin, c-initial level,d-water , e-potato tuber

(d) :   a-final level, b- dotpin, c-final level, d-water , e-container

(e) :   a-initial level , b- dotpin, c-final level, d-coconut oil,e-potato tuber

 Hints: TRANSPORT IN PLANT

Question: 117

Given  below are four matchings  of an animal and its kind of respiratory organ

1.Silver fish --trachea ,2. Scorpion--book lung ,3. Sea squirt - pharyngeal gills ,4. Dolphin - skin 

(a) :   3 and 4

(b) :   1 and 4

(c) :   1, 2 and 3

(d) :   2 and 4

 Hints: ANIMAL KINGDOM

Question: 118

Examine the type of aestivation  shown in the following diagram and select the correct answer:

(a) :   A-Twisted, B-Imbricate, C-Vexillary, D-Valvate

(b) :   A-Imbricate, B-Vexillary, C-Valvate, D-Twisted

(c) :   A-Vexillary, B-Valvate, C-Twisted,D-Imbricate

(d) :   A-Valvate, B-Twisted, C-Imbricate, D-Vexillary

 Hints: MORPHOLOGY OF FLOWERING PLANTS

Question: 119

Which  of the following is more essential for the breaking of seed dormancy

(a) :   Light

(b) :   Heat

(c) :    Cold 

(d) :    Moisture

 Hints: Plant Growth and Development

Question: 120

Stomach of frog does not have 

 

 

(a) :   Fundic part

(b) :   Cardiac part

(c) :   Pyloric part

(d) :    All of these

 Hints: MORPHOLOGY OF ANIMALS

Question: 121

Sinking of zooplankton  during the day and rising to the surface at night is an example of

(a) :   Circinal rhythm

(b) :   Circadian rhythm

(c) :   Tidal rhythm

(d) :   None of these

 Hints: ANIMAL KINGDOM

Question: 122

What effect would occur on photosynthesis , if the amount of oxygen in the atmosphere decreases

(a) :   Increase in C3 cycle and decrease in C4 cycle

(b) :    Increase in C4 cycle and decrease in C3 cycle

(c) :    Increase in C3 cycle and no change in C4 cycle

(d) :    Increase in C4 cycle and no change in C3 cycle

 Hints: PHOTOSYNTHESIS IN HIGHER PLANTS

Question: 123

  Three of the graphs below show the absorption spectra of photosynthetic pigments. One graph shows the action spectrum of photosynthesis for a plant containing the pigments.

All the x axis show wavelength. Three of the y axis show light absorption . One y axis shows the rate of photosynthesis .

(a) :   Chlorophyll α – 3 ; Absorption  Chlorophyll b – 2 ; Spectra Carotenoids – 4 ;Action spectrum – 1

(b) :   Chlorophyll α – 2 ; Absorption  Chlorophyll b – 4 ; Spectra Carotenoids – 3; Action spectrum – 1

(c) :   Chlorophyll α – 2 ; Absorption  Chlorophyll b – 1 ; Spectra Carotenoids – 3; Action spectrum – 4

(d) :   Chlorophyll α –1 ; Absorption  Chlorophyll b – 4 ; Spectra Carotenoids – 3 ; Action spectrum – 2

 Hints: PHOTOSYNTHESIS IN HIGHER PLANTS

Question: 124

Select the correct statement regarding the specific disorder of musculer or skeletal system

(a) :   Musculer dystrophy-age related shortening of muscules

(b) :   Osteoporosis-decrease in bone mass and higher chances of fractures with advancing age

(c) :    Myasthenia gravis-auto immune disorder which inhibits sliding of myosin filaments

(d) :   Gout-inflammation of joints due to extra deposition of calcium

 Hints: Locomotion and Movement

Question: 125

The folds of kerkring are developed in

(a) :   Duodenum

(b) :   Jejunum

(c) :    Ileum

(d) :    Large intestine

 Hints: Digestion And Absorption

Question: 126

The reflex arc which is made of two neurons is known as

(a) :   Monosynaptic reflex arc

(b) :    Disynaptic reflex arc

(c) :    Polysynaptic reflex arc

(d) :    Asynaptic reflex arc

 Hints: Neural Control and Coordination

Question: 127

Choose the correct sequence of stages of growth curve for bacteria

(a) :   Lag,log ,stationary, decline phase 

(b) :    lag,log,stationary phase

(c) :    Stationary ,lag ,log decline phasex

(d) :    Decline ,lag, log phase

 Hints: Plant Growth and Development

Question: 128

K12   plasmid was studied first in

(a) :   E. coli

(b) :   Shigella

(c) :   Salmonella

(d) :   Eberthella

 Hints: MONERA (PROKARYOTES)

Question: 129

In water-logged soil,  plants do not grow properly because

(a) :   The  soil is psychologically dry

(b) :    The  soil is phychologically wet

(c) :    Due to excessive water

(d) :   Due to shortage of water

 Hints: TRANSPORT IN PLANT

Question: 130

Antihaemorrhagic vitamin is

 

(a) :   Vitamin A

(b) :   Vitamin B

(c) :   Vitamin C

(d) :   Vitamin K

 Hints: Digestion And Absorption

Question: 131

In rabbit the colour of bile juice is

(a) :   Colourless due to the presence of sodium and potassium taurocholate

(b) :   Green due to accumulation of bilirubin

(c) :   Red due to the accumulation of haemoglobin

(d) :   Yellow due to the presence of bilirubin

 Hints: Digestion And Absorption

Question: 132

Which  one of the following mammalian cells is not capable of metabolising glucose to carbon- dioxide aerobically 

(a) :   White blood cells

(b) :    Unstriated muscle cells

(c) :   Liver cells

(d) :   Red blood cells

 Hints: ANIMAL TISSUES

Question: 133

Organs of Ruffini are receptors of

(a) :   Heat

(b) :    Cold

(c) :    Pressure

(d) :    Touch

 Hints: Neural Control and Coordination

Question: 134

 Observe the pathway of ATP synthesis through chemiosmosis given below

Select the right answer in which correct words for all the four blanks A, B, C and D are indicated

(a) A-F0, B-Thylakoid membrane , C-Photosystem (II), D-Photosystem (I)

(b) A-F1, B-Thylakoid membrane , C-Photosystem (II), D-Photosystem (I)

(c) A-F0, B-Thylakoid membrane , C-Photosystem (I), D-Photosystem (II)

(d) A-F1, B-Thylakoid membrane , C-Photosystem (II), D-Photosystem (II)

(a) :   a

(b) :   b

(c) :   c

(d) :   d

 Hints: PHOTOSYNTHESIS IN HIGHER PLANTS

Question: 135

Which one of the following statements is correct with respect to salt water balance inside the body of living organisms

(a) :   When water is not available camels do not produce urine but store urea in tissues

(b) :   Salmon fish excretes lot of stored salt through gill membrane when in fresh water

(c) :    Paramecium discharges concentrated salt solution by contractile vacuoles

(d) :   The body fluids of fresh water animals are generally hypotonic to surrounding water

 Hints: Excretory Products and their Elimination

Question: 136

 Moving on a  grass lawn facilitates better maintenance primarily owing to

(a) :   Removal  of apical dominance and promotion of lateral  meristem

(b) :    Removal of apical dominance

(c) :   Wounding which stimulate rapid regeneration 

(d) :    None of the above

 Hints: Plant Growth and Development

Question: 137

Adaptation of eyes in dark is due to

(a) :   Depletion of vision pigment in rod

(b) :    Depletion of vision pigment in cones

(c) :    Repletion of vision pigment in rods

(d) :    Repletion of vision pigment in cones

 Hints: Neural Control and Coordination

Question: 138

 Four respiratory enzymes are given below. Arrange them in increasing order of the carbon number of the substrates on which they act

(I) Enolase  (II) Aconitase  (III) Fumerase  (IV) Alcohol dehydrogenase

(a) :   II,IV,III,I

(b) :   IV,I,II,III

(c) :   I,IV,III,I

(d) :   IV,I,III,II

 Hints: RESPIRATION IN PLANTS

Question: 139

Of  the following group  which secrete and deposit calcium carbonate and appear like corals

(a) :   Red algae

(b) :    Brown algae

(c) :   Blue green algae

(d) :    All of these

 Hints: PLANT KINGDOM

Question: 140

Which of the following statements are false

A. Most cells are tiny and their volume ranges from 1 to 1000 nm3  

B. Some cells have the microvilli to increase the absorptive surface area 

C. All cells arise from pre-existing cells 

D. In plants , translocation of solutes is performed by xylem vessels and trachieds 

E. According to cell theory all cells arise from abiotic material

 

 

(a) :   A, C and E are false

(b) :   A,D and E are false

(c) :   B, C and D are false

(d) :   C , D and E are false

(e) :   A,B and C are false

 Hints: CELLS: THE UNIT OF LIFE

Question: 141

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Current Electricity

Question: 142

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Thermometry, Thermal Expansion and Calorimetry

Question: 143

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Ray Optics

Question: 144

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Ray Optics

Question: 145

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Heating and Chemical Effect of Current

Question: 146

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Thermometry, Thermal Expansion and Calorimetry

Question: 147

(a) :   a

(b) :   b

(c) :   c

(d) :   d

 Hints: Newton Laws Of Motion

Question: 148

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Electronics

Question: 149

(a) :   a

(b) :   b

(c) :   c

(d) :   d

 Hints: Work, Energy, Power and Collision

Question: 150

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Waves and Sound

Question: 151

(a) :   a

(b) :   b

(c) :   c

(d) :   d

 Hints: Work, Energy, Power and Collision

Question: 152

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints:  Magnetic Effect of Current

Question: 153

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Electromagnetic Induction

Question: 154

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Thermodynamics

Question: 155

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Current Electricity

Question: 156

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Electron, Photon, Photoelectric Effect and X-rays

Question: 157

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Electronics

Question: 158

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Heating and Chemical Effect of Current

Question: 159

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Electronics

Question: 160

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Waves and Sound

Question: 161

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Current Electricity

Question: 162

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Electromagnetic Induction

Question: 163

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints:  Magnetic Effect of Current

Question: 164

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Ray Optics

Question: 165

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Waves and Sound

Question: 166

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints:  Magnetic Effect of Current

Question: 167

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Ray Optics

Question: 168

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Waves and Sound

Question: 169

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints:  Magnetic Effect of Current

Question: 170

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Waves and Sound

Question: 171

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Electron, Photon, Photoelectric Effect and X-rays

Question: 172

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Transmission of Heat

Question: 173

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints:  Magnetic Effect of Current

Question: 174

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Magnetism

Question: 175

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Waves and Sound

Question: 176

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Surface Tension

Question: 177

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Waves and Sound

Question: 178

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Thermodynamics

Question: 179

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Communication

Question: 180

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Heating and Chemical Effect of Current

Question: 181

Owing to the acute power shortage, the people of our locality have decided to ...

(a) :   dispense with other non-conventional energy sources

(b) :   resort to abundant use of electricity for illumination

(c) :   off-switch the electrical appliance while not in use

(d) :   resort to use of electricity only when it is inevitable

(e) :   resort to use of electricity only when it is inevitable

 Hints: Completing Statements

Question: 182

Dinesh is as stupid as he is lazy means .....

(a) :   Dinesh is stupid because he is lazy

(b) :   Dinesh is lazy because he is stupid

(c) :   Dinesh is either stupid or lazy

(d) :   Dinesh is equally stupid and lazy

(e) :   Dinesh is equally stupid and lazy

 Hints: Completing Statements

Question: 183

He has no money now ......

(a) :   although he was very poor once

(b) :   as he has given up all his wealth

(c) :   because he was very rich once

(d) :   because he was very greedy about wealth

(e) :   because he was very greedy about wealth

 Hints: Completing Statements

Question: 184

Profound

(a) :   Ignorant

(b) :   Intellectual

(c) :   Learned

(d) :   Thorough

 Hints: Antonyms

Question: 185

ABJECT

(a) :   Challenge

(b) :   Miserable

(c) :   Deny

(d) :   Disobey

(e) :   none

 Hints: Synonyms

Question: 186

DISTANT

(a) :   Far

(b) :   Removed

(c) :   Reserved

(d) :   Separate

(e) :   none

 Hints: Synonyms

Question: 187

They will inform the police.

(a) :   The police will be informed by them.

(b) :   The police will inform them.

(c) :   The police are informed by them.

(d) :   None of the Above

(e) :   None of the Above

 Hints: Active/Passive

Question: 188

The little girl said to her mother, "Did the sun rise in the East?"

(a) :   The little girl said to her mother that the sun rose in the East.

(b) :   The little girl asked her mother if the sun rose in the East.

(c) :   The little girl said to her mother if the sun rises in the East.

(d) :   None of the Above

(e) :   None of the Above

 Hints: Direct/Indirect

Question: 189

She makes cakes every Sunday.

(a) :   Every Sunday cakes made by her.

(b) :   Cakes are made by her every Sunday.

(c) :   Cakes make her every Sunday.

(d) :   None of the Above

(e) :   None of the Above

 Hints: Active/Passive

Question: 190

SPOT

(a) :   Encounter

(b) :   Trace

(c) :   Overlook

(d) :   Diagnose

 Hints: Antonyms

Question: 191

TOPAZ : YELLOW

(a) :   DIAMOND : CARAT

(b) :   JEWELER : CLARITY

(c) :   SAPPHIRE : RED

(d) :   AMETHYST : PURPLE

(e) :   AMBER : BLUE

 Hints: ANALOGIES

Question: 192

You need to clean your shoes properly.

(a) :   Your shoes are needed to clean properly.

(b) :   You are needed to clean your shoes properly.

(c) :   Your shoes need to be cleaned properly.

(d) :   None of the Above

(e) :   None of the Above

 Hints: Active/Passive

Question: 193

FUGITIVE : FLEE

(a) :   PARASITE : FOSTER

(b) :   BRAGGART : BOAST

(c) :   SAGE : STIFLE

(d) :   BYSTANDER : PROCURE

(e) :   FIREBRAND : QUIBBLE

 Hints: ANALOGIES

Question: 194

STRINGENT

(a) :   Dry

(b) :   Strained

(c) :   Rigorous

(d) :   Shrill

(e) :   none

 Hints: Synonyms

Question: 195

WARRIOR

(a) :   Soldier

(b) :   Sailor

(c) :   Pirate

(d) :   Spy

(e) :   none

 Hints: Synonyms

Question: 196

She said that her brother was getting married.

(a) :   She said, "Her brother is getting married."

(b) :   She told, "Her brother is getting married."

(c) :   She said, "My brother is getting married."

(d) :   None of the Above

(e) :   None of the Above

 Hints: Direct/Indirect

Question: 197

IMPROVEMENT

(a) :   Advancement

(b) :   Betterment

(c) :   Promotion

(d) :   Preference

(e) :   none

 Hints: Synonyms

Question: 198

FORAY

(a) :   Maraud

(b) :   Contest

(c) :   Ranger

(d) :   Intuition

(e) :   none

 Hints: Synonyms

Question: 199

The man said, "No, I refused to confers guilt."

(a) :   The man emphatically refused to confers guilt.

(b) :   The man refused to confers his guilt.

(c) :   The man told that he did not confers guilt.

(d) :   None of the Above

(e) :   None of the Above

 Hints: Direct/Indirect

Question: 200

She spoke to the official on duty.

(a) :  The official on duty was spoken to by her

(b) :  The official was spoken to by her on duty.

(c) :  She was spoken to by the official on duty.

(d) :  None of the Above

(e) :  None of the Above

 Hints: Active/Passive

Questions Reviews: 0

Attempts

Attempted: 0

Unattempted: 200

Subjects

Chemistry (F.Sc)
Biology (F.Sc)
Physics (F.Sc)
English (General)
Back to top