ETEA Medical and Dental Colleges ETEA Entrance Test 9-8-2020

Question: 1

(a) :  A

(b) :  B

(c) :  C

(d) :  D


 Hints: Chemistry in Action

Question: 2

Irrespective of the source, pure sample of water always yields 88.89% mass of oxygen and 11.11% mass of hydrogen. This is explained by the law of

(a) :   Conservation of mass

(b) :   Constant composition

(c) :    Multiple proportions 

(d) :   Constant volume

 Hints: Chemical Arithmatic

Question: 3

The increasing order (lowest first) for the v alues of e /m (charge/mass) for

(a) :   e, p,n,a

(b) :   n, p, e,a

(c) :   n, p,a, e

(d) :   n,a, p, e

 Hints: Atomic Structure

Question: 4

The electronic configuration of a dipositive metal  M2+ is 2, 8, 14 and its atomic weight is 56 a.m.u. The number of neutrons in its nuclei would be

(a) :   30

(b) :   32

(c) :   34

(d) :   42

 Hints: Atomic Structure

Question: 5

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Ionic Equilibrium

Question: 6

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Solution

Question: 7

Atoms consists of protons, neutrons and electrons. If the mass of neutrons and electrons were made half and two times respectively to their actual masses, then the atomic mass of 6C12

(a) :   Will remain approximately the same

(b) :   Will become approximately two times

(c) :   Will remain approximately half

(d) :   Will be reduced by 25%

 Hints: Atomic Structure

Question: 8

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Carboxylic acids and Their derivatives

Question: 9

The ratio of the energy of a photon of 2000Å wavelength radiation to that of 4000Å radiation is

(a) :   1 /4

(b) :   4

(c) :    1 /2

(d) :   2

 Hints: Atomic Structure

Question: 10

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Coordination chemistry

Question: 11

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Ionic Equilibrium

Question: 12

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Ionic Equilibrium

Question: 13

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Chemical Kinetics

Question: 14

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Coordination chemistry

Question: 15

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Coordination chemistry

Question: 16

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Halogen Containing Compounds

Question: 17

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Carboxylic acids and Their derivatives

Question: 18

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Chemical Equilibrium

Question: 19

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Redox reactions

Question: 20

(a) :   a

(b) :   b

(c) :   c

(d) :   d

 Hints: Ionic Equilibrium

Question: 21

At what temperature will the average speed of CH4 molecules have the same value as O2 has at 300 K

(a) :   1200 K

(b) :   150 K

(c) :   600 K

(d) :   300 K

 Hints: Gaseous State

Question: 22

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Surface Chemistry

Question: 23

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: S and P Block Elements

Question: 24

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: D and F Block Elements

Question: 25

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: S and P Block Elements

Question: 26

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Aldehydes and Ketones

Question: 27

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Hydrogen and its compound

Question: 28

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Chemistry in Action

Question: 29

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Polymers

Question: 30

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Alcohol, Phenol and Ether

Question: 31

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Hydrogen and its compound

Question: 32

Discovery of the nucleus of an atom was due to the experiment carried out by

(a) :   Bohr

(b) :   Mosley

(c) :   Rutherford

(d) :   Thomson

 Hints: Atomic Structure

Question: 33

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Hydrogen and its compound

Question: 34

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Solid State

Question: 35

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: General organic chemistry

Question: 36

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: S and P Block Elements

Question: 37

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Hydrogen and its compound

Question: 38

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: General organic chemistry

Question: 39

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Hydrocarbons

Question: 40

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Ionic Equilibrium

Question: 41

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Atomic Structure

Question: 42

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: D and F Block Elements

Question: 43

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Electrochemistry

Question: 44

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Ionic Equilibrium

Question: 45

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Chemical Equilibrium

Question: 46

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Biomolecules

Question: 47

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Halogen Containing Compounds

Question: 48

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Ionic Equilibrium

Question: 49

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

(e) :   E

 Hints: Purification and organic compounds

Question: 50

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: General Principle of Extraction of Metal

Question: 51

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Thermodynamics and Thermochemistry

Question: 52

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: General Principle of Extraction of Metal

Question: 53

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Chemical Kinetics

Question: 54

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Redox reactions

Question: 55

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Halogen Containing Compounds

Question: 56

For some crystals, the radius ratio for cation and anion is 0.525, its coordination number will be

(a) :   2

(b) :   4

(c) :   6

(d) :   8

 Hints: Solid State

Question: 57

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Hydrogen and its compound

Question: 58

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Redox reactions

Question: 59

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Thermodynamics and Thermochemistry

Question: 60

The compressibility factor for an ideal gas is

(a) :   1.5

(b) :   1.0

(c) :   2.0

(d) :    

 Hints: Gaseous State

Question: 61

Match the columns and identify the correct option

Column  -I

Column - II

A

Thylakoids

I

Disc-shaped sacs in gogli apparatus

B

Cristae

ii

Condensed structure of DNA

C

Cisternae

iii

Flat membranous sacs in stroma

D

Chromatin

iv

Infoldings in  mitochondria

(a) :   (iii) (iv) (i) (ii)

(b) :   (iii) (i) (ii) (iv)

(c) :   (iii) (iv) (ii) (i)

(d) :   (iv) (iii) (i) (ii)

 Hints: CELLS: THE UNIT OF LIFE

Question: 62

 Pinus seed is originated in

(a) :   Capsule

(b) :    Microsporophyll

(c) :   Microsporangia

(d) :    Megasporophyll

 Hints: PLANT KINGDOM

Question: 63

Layer of activity dividing cells in skin of frog is termed as stratum 

 

(a) :   Malpighi

(b) :    Corneum

(c) :    Compactum

(d) :   Spongiosum

 Hints: MORPHOLOGY OF ANIMALS

Question: 64

Select the correct combination of the statements (A-D) regardind the characteristics of certain organisms

(A) Methanogens are Archaebacteria which produce methane in marshy areas

(B) Nostoc is a filamentous blue-green algae which fixes atmospheric nitrogen 

(C) Chemosynthetic autotrophic bacteria synthesize cellulose from glucose 

(D) Mycoplasma lack a cell and can survive without oxygen 

The correct statements are 

(a) :   (B) (C)

(b) :   (A) (B) (C)

(c) :   (B) (C) (D)

(d) :   (A) (B) (D)

 Hints: MONERA (PROKARYOTES)

Question: 65

Interphalangeal joints are also called as

(a) :   Fixed joints

(b) :    Hinge joints

(c) :    Movable joints

(d) :    Straight joints

 Hints: Locomotion and Movement

Question: 66

The electron transport chain of photosynthetic process is

(a) :   In the stroma of the chloroplast

(b) :    Bound to the thylakoid membranes

(c) :   Present in the outer membrane of the chloroplast

(d) :   Present in mitochondria

 Hints: PHOTOSYNTHESIS IN HIGHER PLANTS

Question: 67

Select the correct statement regarding the specific disorder of musculer or skeletal system

(a) :   Musculer dystrophy-age related shortening of muscules

(b) :   Osteoporosis-decrease in bone mass and higher chances of fractures with advancing age

(c) :    Myasthenia gravis-auto immune disorder which inhibits sliding of myosin filaments

(d) :   Gout-inflammation of joints due to extra deposition of calcium

 Hints: Locomotion and Movement

Question: 68

The wall of the stomach is protected against the action of HCI by

 

(a) :   Epidermal

(b) :   Mesodermal layer

(c) :   Mucous layer

(d) :    Muscular layer

 Hints: Digestion And Absorption

Question: 69

Systole refers to the contraction of

(a) :   SA node

(b) :    AV node

(c) :   Major arteries

(d) :   Atria and ventricles

 Hints: Body Fluids and Circulation

Question: 70

 Platelets  release during blood clotting is

(a) :   Thrombin

(b) :    Prothrombin

(c) :    Thrombokinase

(d) :    Fibrinogen

 Hints: ANIMAL TISSUES

Question: 71

Asci are formed in

(a) :   Ascobolus

(b) :    Saccharomyces

(c) :   Penicillium

(d) :   All the above

 Hints: FUNGI (MULTI CELLULAR DECOMPOSERS)

Question: 72

The effect of solute concentration on the mass of tissue cells is studied. It is observed from the collected data that the tissue cells were isotonic to 10%  solute concentration. Which of the following graph represents that the cells are isotonic to 10% solute concentration.

(a) :  

(b) :  

(c) :  

(d) :  

 Hints: TRANSPORT IN PLANT

Question: 73

Cellulose , the most important constituent of plant cell wall is made up of  

(a) :   Branched chain of glucose molecules linked by α 1, 6 glycosidic bond at the site of branching

(b) :   Branched chain of glucose molecules linked by α 1, 4 glycosidic bond at the site of branching

(c) :   Branched chain of glucose molecules linked by α 1, 4 glycosidic bond in straight chain and α 1, 6 glycosidic bond at the site of branching

(d) :   Unbranched chain of glucose molecules linked by α 1, 4 glycosidic bond

 Hints: CELLS: THE UNIT OF LIFE

Question: 74

 Which of the following is non-enzymatic phosphorylation

(a) :   Formation of fructose 1, 6-diphosphate

(b) :   Formation of dihydroxyacetone phosphate

(c) :    Formation of 1, 3-diphosphoglyceraldehyde

(d) :   All of the above

 Hints: RESPIRATION IN PLANTS

Question: 75

The eyes of cat, cow, buffalo and some nocturnal animals shine in night. It is due to the presence of tapetum lucidum between the choroid and retina. This is due to the presence of a pigment made of

(a) :   Cytocine

(b) :    Uracil

(c) :   Guanine

(d) :   Thiamine

 Hints: Neural Control and Coordination

Question: 76

 What   is common in all the three Funaria, Dryopteris and Ginkgo 

(a) :   Presence of archegonia

(b) :   Well developed vascular tissues

(c) :    Independent gametophyte

(d) :    Independent sporophyte

 Hints: PLANT KINGDOM

Question: 77

A man has an I.Q equivalent to that of a boy 5 years old, this is due to deficiency of which hormones

(a) :   Thyroxin

(b) :    Adrenaline

(c) :    Aldosterone

(d) :    Somatotropin

 Hints: Chemical Coordination and Integration

Question: 78

Powdery mildews of crops are caused by

 

(a) :   Bacteria

(b) :    Ascomycetes (Erysiphe)

(c) :   Phycomycetes

(d) :   Basidiomycets

 Hints: FUNGI (MULTI CELLULAR DECOMPOSERS)

Question: 79

When a man inhales air containing normal concentration of O2 as well CO he suffer from suffocation because

(a) :   CO reacts with O2 reducing its percentage in air

(b) :    Haemoglobin combines with CO instead of O2 and the product cannot dissociate

(c) :    CO affects diaphragm and intercostal muscles

(d) :    CO affects the nerve of the lungs

 Hints: Breathing and Exchanges of Gases

Question: 80

The part of an eye which acts like a diaphragm of a photographic camera is

(a) :   Pupil

(b) :    Iris

(c) :   Lens

(d) :    Cornea

 Hints: Neural Control and Coordination

Question: 81

A greator trochanter is found in

 

(a) :   Femur

(b) :    Humerus

(c) :    Ulna

(d) :    Radius

 Hints: Locomotion and Movement

Question: 82

In hypogeal germination due to elongation of ......plumule  comes out of the groun 

Or

 The portion of embryonal axis above cotyledon  is called as 

(a) :   Hypocotyl

(b) :   Epicotyl

(c) :   Cotyledons

(d) :   Both a and b

 Hints: MORPHOLOGY OF FLOWERING PLANTS

Question: 83

 Which one of the following pairs is wrongly matched

(a) :   Ginkgo-Archegonia

(b) :    Salvinia-Prothallus

(c) :   Viroids-RNA

(d) :    Mustard-Synergids

 Hints: PLANT KINGDOM

Question: 84

 Which of the following part is not a part of the small intestine of frog

 

(a) :   Ileum

(b) :    Jejunum

(c) :    Duodenum

(d) :    None of these

 Hints: MORPHOLOGY OF ANIMALS

Question: 85

 When the sperms of Funaria and Pteris are put together near the archegonia of Pteris, only the sperms of Pteris readily enter the archegonia and reach egg.The reason being that 

(a) :   Sperms of Funaria are killed when mixed with sperms of Pteris 

(b) :    Archegonia of Pteris secrete   a substance with repels sperms of Funaria   

(c) :   Archegonia of Pteris secrete  chemical substance which attracts sperms of Pteris chemotactically

(d) :    Sperms of Funaria are less motile

 Hints: PLANT KINGDOM

Question: 86

Wound healing is enhanced by a vitamin

 

(a) :   A

(b) :   C

(c) :    D

(d) :    E

 Hints: Digestion And Absorption

Question: 87

Which  of the following group of characters is present in all chordates  in some or other stage in their life

(a) :   Mammary glands, hair and gill slits

(b) :   Notochord, gill slits and dorsal tubular nervous system

(c) :   Notochord, scales and dorsal tubular nervous system

(d) :   Gill slits, vertebral column and notochord

 Hints: ANIMAL KINGDOM

Question: 88

 Which one of the following is not correctly matched

 

(a) :   Sycon-canal system

(b) :   Star fish- radial symmetry

(c) :   Ascaris- flame cell

(d) :   Prawn-haemocoel

 Hints: ANIMAL KINGDOM

Question: 89

Statements 

A. Plasma  aptitude 45% of the human blood

B. Albumin  is a plasma protein which helps in osmotic balance

C. Factors  responsible for the blood clotting process are present in the blood

D. Plasma  without clotting factors is called serum.

E.Minerals  aur not generally found in blood

Of  the above statements

(a) :   Only E is wrong and all other A to D are correct

(b) :    A and B are correct and C,D and E are wrong

(c) :   B and D are correct and A, C and E are wrong

(d) :    A and E are correct and B,C and D are wrong

(e) :    B,C and D are correct and A and E are wrong

 Hints: ANIMAL TISSUES

Question: 90

  1. Column I contains names of the sphincter muscles of the alimentary canal and column II contains their location. Match them properly and chose the correct answer

 

Column 1

 

  •  
  1.  

Sphincter of ani internus

  1.  

Opening of hepatopancreatic duct into duodenum

  1.  

Cardiac sphincter

  1.  

Between duodenum and posterior stomach

  1.  

Sphincter of Oddi

  1.  

Guarding the terminal part of alimentary canal

  1.  

IIeocaecal sphincter

  1.  

Between oesophagus and anterior stomach

E.

 

Pyloric sphincter

 

5.

Between small intestine and bowe!

(a) :    A-3, B-2, C-4, D-1, E-5 b.

(b) :   A-2, B-2, C-1, D-4, E-3

(c) :    A-3, B-4, C-1, D-5, E-2

(d) :   A-4, B-3,C-1, D-2, E-5

 Hints: Digestion And Absorption

Question: 91

Which is the characteristic lining of stomach of mammals.

 

(a) :   Paneth cells

(b) :    Deiter cells

(c) :    Oynitic cells

(d) :    Kupffer cells

 Hints: Digestion And Absorption

Question: 92

Mammalian lungs have enormous number of minute alveoli (air sacs). It to allow

(a) :   More space for increasing the volume of inspired air

(b) :    More surface area for diffusion of gases

(c) :   More spongy texture for keeping lungs in proper shape

(d) :    More nerve supply to keep organs active when working

 Hints: Breathing and Exchanges of Gases

Question: 93

Anxiety and eating spicy food together in an otherwise normal human, may lead to

(a) :   Indigestion

(b) :   Jaundice

(c) :    Diarrhoea

(d) :    Vomiting

 Hints: Digestion And Absorption

Question: 94

 Experiments 1, 2 and 3 were conducted wherein synthetic vesicles containing  F0-F1 ATP synthase  were prepared and incubated overnight in a tube . Subsequently , the vesicles were transferred to another tube which also contained ADP and Pi (inorganic phosphate )

A. Aproton gradient across the vesicular membrane will be present in both  experiments 1and 2 at the time of transfer

B. As a consequence of the proton gradient , ATP will be synthesized in both experiments 1 and 2 

C. ATP will be synthesized in experiment 3 because F0-F1 ATP synthase has the inherent property to catalyse the synthesis of ATP from ADP and Pi

D. ATP will ne synthesized in experiment 2 because the proton has to flow out of the vesicles through the  F0-F1 ATP synthase for ATP synthesis

(a) :   A and D

(b) :    C and D

(c) :    B and C

(d) :    A and B

 Hints: RESPIRATION IN PLANTS

Question: 95

The rate of heart beat per minute is highest in case of

(a) :   Elephant

(b) :    Whale

(c) :    Man

(d) :    Mouse

 Hints: Body Fluids and Circulation

Question: 96

Which  one of the following statements is incorrect

(a) :    In insects, circulating body fluids serve to distribute oxygen to tissues

(b) :   The principle of countercurrent flow facilitates efficient respiration in gills of fishes

(c) :   The residual air in lungs slightly decreases the efficiency of respiration in mammals

(d) :   The presence of non respiratory air sacs, increases efficiency of respiration in birds

 Hints: ANIMAL KINGDOM

Question: 97

 The smallest angiospermic/dicot parasite is

 

(a) :   Arceuthobium

(b) :    Wolffia

(c) :    Cassytha

(d) :    Rafflesia

 Hints: MINERAL NUTRITION

Question: 98

In Myasthenia gravis acetylcholine

(a) :   Receptors on motor end place are reduced

(b) :    Secretion from nerve terminals is reduced

(c) :    Esterase activity is inhibited

(d) :   Secretion from nerve terminals is enhanced

 Hints: Neural Control and Coordination

Question: 99

The sound waves produce the vibrations in the endolymph, which in turn affects one of the following to produce the stumuli for hearing

(a) :   Basilar membrane

(b) :   Tectorial membrane

(c) :   Reissner’s membrane

(d) :    Cochlear duct

 Hints: Neural Control and Coordination

Question: 100

Rate of respiration is directly proportional to     

(a) :    Concentration of oxygen in blood   

(b) :       Concentration of carbon dioxide in blood   

(c) :       Oxygen in trachea   

(d) :       Diaphragm expansion

 Hints: Breathing and Exchanges of Gases

Question: 101

Osteoporosis, an age related disease of skeletal system, may occur due to

(a) Accumulation of uric acid leading of inflammation of joints

(b) Immune disorder affecting neuromuscular junction leading to fatigue

(c) High concentration of Ca++ and NA+

(d) Decreased level of estrogen

(a) :   a

(b) :   b

(c) :   c

(d) :   d

 Hints: Locomotion and Movement

Question: 102

Blood of periplaneta does not carry oxygen because

(a) :   O2 is transported by respiratory tubules

(b) :   Its respiration is anaerobic

(c) :    There is no cells in its blood

(d) :    Periplaneta does not has any blood vessel

 Hints:  Body Fluids and Circulation

Question: 103

 Water  containing cavities in vascular bundles are found in

(a) :   Sunflower

(b) :   Maize

(c) :   Cycas

(d) :   Pinus

 Hints: ANATOMY OF FLOWING PLANTS

Question: 104

  • Good vision depands on adequate intake of carotene rich food
  • Select the best option from the folloeing statements

    A.Vitamin A derivatives are formed from carotene

    B. The photopigments are embedded in the membrane discs of the inner segment

    C.Rentinal is a derivate of vitamin A

    D.Rentinal is a light absorbing part of all the visual photopgiments

     

    (a) :   (A) and (B)

    (b) :   (A), (C) and (D)

    (c) :    (A) and (C)

    (d) :    (B), (C) and (D)

     Hints: Digestion And Absorption

    Question: 105

    The group amniota includes

    (a) :   Birds and reptiles

    (b) :   Birds and mammals

    (c) :   Reptiles and mammals

    (d) :   Reptiles, birds and mammals

     Hints: ANIMAL KINGDOM

    Question: 106

     The major event that occurs during the anaphase of mitosis,  which brings about the equal distribution of chromosomes , is

    (a) :   Replication of the genetic material

    (b) :    Splitting of the chromatids

    (c) :   Splitting of the centromeres

    (d) :    Condensation of chromatin

     Hints: CELL CYCLE AND CELL DIVISION

    Question: 107

     Chromosome start separating at which stage of mitosis

    (a) :    Early metaphase

    (b) :     Late metaphase

    (c) :      Early anaphase

    (d) :     Early telophase

     Hints: CELL CYCLE AND CELL DIVISION

    Question: 108

    The  correct route through which Ascaris passes to complete its life cycle after infecting  a  fresh host is

    (a) :   Intenstine → Liver → Heart → Lung → Pharynx → Gullet → Stomach → Intestine

    (b) :   Outside → Intenstine → Liver → Heart → Lung → Pharynx → Gullet → Intestine

    (c) :   Intenstine → Liver → Heart → Lung → Pharynx → Gullet → Stomach → Intestine → Outside → Intenstine

    (d) :   Outside → Intenstine → Liver → Heart → Lung → Pharynx → Gullet → Stomach → Intestine → Outside

     Hints: ANIMAL KINGDOM

    Question: 109

     Blood  glands of Pheretima take part in

    (a) :   Formation of red blood corpuscles

    (b) :   Formation of phagocytes

    (c) :   Maintenance of blood volume

    (d) :   Maintenance of blood circulation

     Hints: ANIMAL KINGDOM

    Question: 110

    In the modern system of nomenclature which one of the following enzyme occupies 6th position.

    (a) :   Ligase

    (b) :   Isomerase

    (c) :   Lyase

    (d) :   Hydrolase

     Hints: BIOMOLECULES

    Question: 111

    Mixing up of arterial and venous blood does not take place in a heart having

    (a) :   Two chambers

    (b) :   Four chambers

    (c) :   Three Chambers

    (d) :    None of the above

     Hints: Body Fluids and Circulation

    Question: 112

    Which one of the following animals has two separate circulatory pathways

    (a) :   Lizard

    (b) :   Whale

    (c) :    Shark

    (d) :    Frog

     Hints: Body Fluids and Circulation

    Question: 113

    Fresh water bony fishes maintain water balance by

    (a) :   Excreting a hypotonic urine

    (b) :    Excreting salt across their gills

    (c) :    Drinking small amount of water

    (d) :    Excreting wastes in the from of uric acid

     Hints: Excretory Products and their Elimination

    Question: 114

    Select the Taxon  mention that represents both marine  and fresh water species 

    (a) :   Cephalochordata

    (b) :   Cnidaria

    (c) :   Echinoderms

    (d) :   Ctenophora

     Hints: ANIMAL KINGDOM

    Question: 115

    Which of the following four cell structures is correctly matched with the accompanying description 

    (a) :   Plasma membrane - Outer layer of cellulose or chitin , or absent

    (b) :   Mitochondria - Bacteria like elements with inner membrane forming sacs containing chlorophyll, found in plant cells and algae

    (c) :   Chloroplasts - bacteria like elements with inner membrane highly folded

    (d) :   Golgi apparatus - Stacks of flattened vesicles

     Hints: CELLS: THE UNIT OF LIFE

    Question: 116

    In malaria , shivering occurs when

    (a) :   Schizonts enter R.B.C.

    (b) :   Sporozoites enter human body

    (c) :   Merozoites are liberated from R.B.C. along with toxin

    (d) :   Signet ring stage is attained

     Hints: PROTISTA (UNICELLULAR EUKARYOTES)

    Question: 117

    Which of the following is not correct  in mass flow hypothesis

    (a) :   A hydrostatic pressure in the phloem sieve tube increases pressure flow stops and sap is accumulated in phloem  

    (b) :   The sugar is moved bidirectionally

    (c) :   The sugar which is transported is sucrose

    (d) :   Loading of the phloem sets up a water potential radient that facilitates the mass movement in the phloem

     Hints: TRANSPORT IN PLANT

    Question: 118

    See the following figure describing muscle contraction

    Identify A,B,C,D and E

    (a) :   Cross bridge, B- Cross bridge formation, C- sliding/rotation, D-ADP, E-Breaking of Cross bridge

    (b) :   Cross bridge, B- Breaking of cross bridge, C- Sliding/rotation,D-Cross bridge formation,E-AMP

    (c) :    Cross bridge, B- Cross bridge formation, C- Sliding/rotation, D-Breaking of cross bridge,E-ATP

    (d) :    Cross bridge, B- Cross bridge formation, C- breaking of cross bridge, D- Sliding (rotation),E-ATP

     Hints: Locomotion and Movement

    Question: 119

    In  which one of the following the genus name,its two characters and its class/phylum are correctly matched 

    (a) :   Genus name:Aurelia, Two characters: a)Cnidoblasts b)Organ level organization, Class/Phylum: Coelenterata

    (b) :   Genus name:Ascaris, Two characters: a)Body segmented b)Males and females distinct, Class/Phylum: Annelida

    (c) :   Genus name: Salamandra, Two characters: a)A tympanum represents ear, Class/Phylum: Amphibia

    (d) :   Genus name: Pteropus, Two characters: a)Skin prossesses hair b) Oviparous, Class/Phylum:Mammalia

     Hints: ANIMAL KINGDOM

    Question: 120

    Annual  migration does not occur in the case of

    (a) :   Salamander

    (b) :   Arctic tern

    (c) :   Salmon

    (d) :   Siberian crane

     Hints: ANIMAL KINGDOM

    Question: 121

    In Puccinia, infection from  barberry leaf to wheat plant is caused by

    (a) :   Pycnospores

    (b) :    Aecidiospores

    (c) :   Uredospores

    (d) :   Teleutospores

     Hints: FUNGI (MULTI CELLULAR DECOMPOSERS)

    Question: 122

    Minerals known to be required in large amounts for plant growth include

    (a) :   Calcium, magnesium , manganese, copper

    (b) :    Potassium ,phosphorus , selenium, boron

    (c) :    Magnesium, sulphur, iron, zinc

    (d) :   Phosphorus , potassium, sulphur, calcium

     Hints: MINERAL NUTRITION

    Question: 123

    Which of the following is not a function of the skeletal system

    (a) :   Storage of minerals

    (b) :    Production of body heat

    (c) :    Locomotionx

    (d) :    Production of erythrocytes

     Hints: Locomotion and Movement

    Question: 124

    AIDs virus contains or human immnuo deficiency (HIV) virus has protein coat and genetic material which is 

    (a) :   Single stranded RNA with protein

    (b) :   Double stranded RNA

    (c) :   Single stranded DNA with protein

    (d) :   Double stranded DNA

     Hints: VIRUSES

    Question: 125

    Haemoglobin is having maximum affinity with

          (a)    CO2

          (b)    CO

          (c)     O2

          (d)     NH3

    (a) :   a

    (b) :   b

    (c) :   c

    (d) :   d

     Hints: Breathing and Exchanges of Gases

    Question: 126

    Correctly matched set of phylum, class and example is

    (a) :   Protozoa-Mastigophora-Entamoeba

    (b) :   Mollusca-Bivalvia-Pinactada

    (c) :   Arthropoda-Diplopoda-Scolopendra

    (d) :   Chordata-Cyclostomata-Phrynosoma

     Hints: ANIMAL KINGDOM

    Question: 127

    A compared to a C3  plant, how many additional molecules of ATP are needed for net production of one molecule hexose sugar by C4 plants

    (a) :   Two

    (b) :    Six

    (c) :    Zero

    (d) :    Twelve

     Hints: PHOTOSYNTHESIS IN HIGHER PLANTS

    Question: 128

    Reptiles  share which of the following characters with birds and mammals

    (a) :   Amnion

    (b) :   Diaphragm

    (c) :   Homeothermy

    (d) :   All of these

     Hints: ANIMAL KINGDOM

    Question: 129

    house - keeping proteins occur in

    (a) :   Endoplasmic reticulum

    (b) :   Golgi complex

    (c) :   Cytoskeleton

    (d) :   All of the above

     Hints: CELL CYCLE AND CELL DIVISION

    Question: 130

          Which of the following statements is not true

    (a) :   The partial pressure of oxygen in deoxygenated blood is 90mm Hg

    (b) :   The partial pressure of oxygen in oxygenated blood is 95 mm Hg

    (c) :    The partial pressure of oxygen in the alveolar air is 104mm Hg

    (d) :   The partial pressure of carbon dioxide in the alveolar

    (e) :   Air is 40 mm Hg

     Hints: Breathing and Exchanges of Gases

    Question: 131

    See the given diagram (cell membrane) and identity the components labelled A,B,C,D and E from list (i) to (vii) given along with

    Components  

    (i)  Sugar                                 (ii) Protein 

    (iii) Lipid bilayer                        (iv) Integral protein 

    (v) Cytoplasm                           (vi) Cell wall

    (vii) External protein 

    The correct components are 

    (a) :   A-(i) , B-(ii),C(iii),D(vii),E(v)

    (b) :   A-(i) , B-(ii),C(iii),D(iv),E(vi)

    (c) :   A-(ii) , B-(i),C(iii),D(iv),E(v)

    (d) :   A-(i) , B-(ii),C(iii),D(iv),E(v)

     Hints: CELLS: THE UNIT OF LIFE

    Question: 132

     Chromatophores take part in

     

    (a) :   Growth

    (b) :   Movement

    (c) :    Respiration

    (d) :   Photosynthesis

     Hints: PHOTOSYNTHESIS IN HIGHER PLANTS

    Question: 133

    Make correct pair 

    A. Cyanophyceae    a.Green colour 

    B. Chlorophyceae   b.Blue green colour

    C.Phaeophyceae    c.Red colour

    D.Rhodophyceae    d.Brown colour

    (a) :   Aa,Bb,Cc,Dd

    (b) :   Ab,Bc,Cd,Da

    (c) :    Ab,Ba,Cd,Dc

    (d) :    Ad,Bd,Ca,Db

     Hints: PLANT KINGDOM

    Question: 134

      Consider the following statements with respect to gymnosperms and angiosperms

    A  Double  fertilization is an event unique to gymnosperms 

    B  Angiosperms  range in size from microscopic, Wolfia to tall trees of Sequoia

    C  In gymnosperms the seeds are not covered 

    D   In gymnosperms the male and female gametophytes have independent free living existence 

    Of the above statements

    (a) :   A and B alone are correct

    (b) :   C alone is correct

    (c) :   B and C alone are correct

    (d) :    C and D alone are correct

    (e) :    D alone is correct

     Hints: PLANT KINGDOM

    Question: 135

    An  osmometer is filled with 0.5 M solution of NaCl in water.In  which of the following solutions is must be immersed in order to make it shrink

    (a) :   0.5 M solution

    (b) :   0.05 M solution

    (c) :   Distilled water

    (d) :   0.75 M solution

     Hints: TRANSPORT IN PLANT

    Question: 136

    Which of the following sarcomeres is labelled correctly

    (a) :  

    (b) :  

    (c) :  

    (d) :  

     Hints: Locomotion and Movement

    Question: 137

    If a person breathes with maximal effort but with his nose and mouth closed, the alveolar pressure can be decreased to as low as     

    (a) :   -80 mm Hg   

    (b) :       +10 mm Hg   

    (c) :       -18 mm Hg   

    (d) :       -250 mm Hg

     Hints: Breathing and Exchanges of Gases

    Question: 138

    Select the mismatch

    (a) :   Methanogenus-Prokaryotes

    (b) :   Gas vacuoles-Green bacteria

    (c) :   Large central vacuoles-Animal cells

    (d) :   Protists-Eukaryotes

     Hints: MONERA (PROKARYOTES)

    Question: 139

    Wisdom teeth in human is

    (a) :   3rd molar & 4 in number

    (b) :   3rd molar & 2 number

    (c) :   2nd molar & 4 in number

    (d) :   2nd molar & 2 in number

     Hints: Digestion And Absorption

    Question: 140

    Trees  at sea  do not have annual rings because

    (a) :   Soil is sandy

    (b) :   There is climatic variation

    (c) :   There is no marked climatic variation

    (d) :   There is enough moisture in the atmosphere

     Hints: ANATOMY OF FLOWING PLANTS

    Question: 141

    (a) :   a

    (b) :   b

    (c) :   c

    (d) :   d

     Hints: Units, Dimensions and Measurement

    Question: 142

    (a) :   A

    (b) :   B

    (c) :   C

    (d) :   D

     Hints: Waves and Sound

    Question: 143

    (a) :   A

    (b) :   B

    (c) :   C

    (d) :   D

     Hints: Heating and Chemical Effect of Current

    Question: 144

    (a) :   A

    (b) :   B

    (c) :   C

    (d) :   D

     Hints: Wave Optics

    Question: 145

    (a) :   a

    (b) :   b

    (c) :   c

    (d) :   d

     Hints: Units, Dimensions and Measurement

    Question: 146

    (a) :   A

    (b) :   B

    (c) :   C

    (d) :   D

     Hints: Electromagnetic Induction

    Question: 147

    (a) :   A

    (b) :   B

    (c) :   C

    (d) :   D

     Hints: Magnetism

    Question: 148

    (a) :   A

    (b) :   B

    (c) :   C

    (d) :   D

     Hints: Magnetism

    Question: 149

    (a) :   A

    (b) :   B

    (c) :   C

    (d) :   D

     Hints: Surface Tension

    Question: 150

    (a) :   A

    (b) :   B

    (c) :   C

    (d) :   D

     Hints: Alternating Current

    Question: 151

    (a) :   A

    (b) :   B

    (c) :   C

    (d) :   D

     Hints: Electron, Photon, Photoelectric Effect and X-rays

    Question: 152

    (a) :   A

    (b) :   B

    (c) :   C

    (d) :   D

     Hints: Heating and Chemical Effect of Current

    Question: 153

    (a) :   A

    (b) :   B

    (c) :   C

    (d) :   D

     Hints: Ray Optics

    Question: 154

    (a) :   A

    (b) :   B

    (c) :   C

    (d) :   D

     Hints: Waves and Sound

    Question: 155

    (a) :   A

    (b) :   B

    (c) :   C

    (d) :   D

     Hints: Simple Harmonic Motion

    Question: 156

    (a) :   A

    (b) :   B

    (c) :   C

    (d) :   D

     Hints: Transmission of Heat

    Question: 157

    (a) :   A

    (b) :   B

    (c) :   C

    (d) :   D

     Hints: Magnetism

    Question: 158

    (a) :   A

    (b) :   B

    (c) :   C

    (d) :   D

     Hints: Gravitation

    Question: 159

    (a) :   A

    (b) :   B

    (c) :   C

    (d) :   D

     Hints: Waves and Sound

    Question: 160

    (a) :   A

    (b) :   B

    (c) :   C

    (d) :   D

     Hints: Electron, Photon, Photoelectric Effect and X-rays

    Question: 161

    (a) :   A

    (b) :   B

    (c) :   C

    (d) :   D

     Hints: Waves and Sound

    Question: 162

    (a) :   a

    (b) :   b

    (c) :   c

    (d) :   d

     Hints: Work, Energy, Power and Collision

    Question: 163

    (a) :   A

    (b) :   B

    (c) :   C

    (d) :   D

     Hints: Wave Optics

    Question: 164

    (a) :   a

    (b) :   b

    (c) :   c

    (d) :   d

     Hints: Newton Laws Of Motion

    Question: 165

    (a) :   A

    (b) :   B

    (c) :   C

    (d) :   D

     Hints: Electromagnetic Induction

    Question: 166

    (a) :   A

    (b) :   B

    (c) :   C

    (d) :   D

     Hints: Thermodynamics

    Question: 167

    (a) :   A

    (b) :   B

    (c) :   C

    (d) :   D

     Hints: Wave Optics

    Question: 168

    (a) :   a

    (b) :   b

    (c) :   c

    (d) :   d

     Hints: Newton Laws Of Motion

    Question: 169

    (a) :   A

    (b) :   B

    (c) :   C

    (d) :   D

     Hints: Simple Harmonic Motion

    Question: 170

    (a) :   A

    (b) :   B

    (c) :   C

    (d) :   D

     Hints: Electromagnetic Induction

    Question: 171

    (a) :   a

    (b) :   b

    (c) :   c

    (d) :   d

     Hints: Vectors

    Question: 172

    (a) :   A

    (b) :   B

    (c) :   C

    (d) :   D

     Hints: Wave Optics

    Question: 173

    (a) :   A

    (b) :   B

    (c) :   C

    (d) :   D

     Hints:  Magnetic Effect of Current

    Question: 174

    (a) :   A

    (b) :   B

    (c) :   C

    (d) :   D

     Hints: Alternating Current

    Question: 175

    (a) :   a

    (b) :   b

    (c) :   c

    (d) :   d

     Hints: Motion In One Dimension

    Question: 176

    (a) :   A

    (b) :   B

    (c) :   C

    (d) :   D

     Hints: Electronics

    Question: 177

    (a) :   a

    (b) :   b

    (c) :   c

    (d) :   d

     Hints: Motion In Two Dimension

    Question: 178

    (a) :   A

    (b) :   B

    (c) :   C

    (d) :   D

     Hints: Heating and Chemical Effect of Current

    Question: 179

    (a) :   A

    (b) :   B

    (c) :   C

    (d) :   D

     Hints: Kinetic Theory of Gases

    Question: 180

    (a) :   A

    (b) :   B

    (c) :   C

    (d) :   D

     Hints: Universe

    Question: 181

    IRONIC

    (a) :   Inflexible

    (b) :   Bitter

    (c) :   Good-natured

    (d) :   Disguisedly sarcastic

    (e) :   none

     Hints: Synonyms

    Question: 182

    The revolution in art has not lost its steam; it ____ on as fiercely as ever

    (a) :    trudges

    (b) :   meanders

    (c) :   edges

    (d) :    ambles

    (e) :   rages

     Hints: Sentence Completion

    Question: 183

    You should open the wine about three hours before you use it

    (a) :   Wine should be opened about three hours before use

    (b) :   Wine should be opened by you three hours before use.

    (c) :   Wine should be opened about three hours before you use it.

    (d) :   None of the Above

    (e) :   None of the Above

     Hints: Active/Passive

    Question: 184

    PACK

    (a) :   Bunch

    (b) :   Bundle

    (c) :   Detach

    (d) :   Wrap

     Hints: Antonyms

    Question: 185

    VAORACIOUS

    (a) :   Wild

    (b) :   Greedy

    (c) :   Angry

    (d) :   None of the Above

    (e) :   None of the Above

     Hints: Synonyms

    Question: 186

    He tames animals because he ......

    (a) :   is fond of them

    (b) :   hates them

    (c) :   is afraid of them

    (d) :   seldom loves them

    (e) :   seldom loves them

     Hints: Completing Statements

    Question: 187

    VARACIOUS

    (a) :   Truthful

    (b) :   Gluttonous

    (c) :   Funny

    (d) :   None of the Above

    (e) :   None of the Above

     Hints: Synonyms

    Question: 188

    SOOT : GRIMY

    (a) :   FROST : TRANSPARENT

    (b) :   SUNSHINE : FRUITLESS

    (c) :   RAIN : SODDEN

    (d) :   PALL : GAUDY

    (e) :   DUST : RADIANT

     Hints: ANALOGIES

    Question: 189

    Even if it rains I shall come means ......

    (a) :   if I come it will not rain

    (b) :   if it rains I shall not come

    (c) :   I will certainly come whether it rains or not

    (d) :   I am less likely to come if it rains

    (e) :   I am less likely to come if it rains

     Hints: Completing Statements

    Question: 190

    The conclusion of his argument, while ____ , is far from ____ .

    (a) :   stimulating - interesting

    (b) :   worthwhile - valueless

    (c) :   esoteric - obscure

    (d) :   germane - relevant

    (e) :   abstruse - incomprehensible

     Hints: Sentence Completion

    Question: 191

    GERMANE

    (a) :   Responsible

    (b) :   Logical

    (c) :   Possible

    (d) :   None of the Above

    (e) :   None of the Above

     Hints: Synonyms

    Question: 192

    WARRIOR

    (a) :   Soldier

    (b) :   Sailor

    (c) :   Pirate

    (d) :   Spy

    (e) :   none

     Hints: Synonyms

    Question: 193

    IMPROVEMENT

    (a) :   Advancement

    (b) :   Betterment

    (c) :   Promotion

    (d) :   Preference

    (e) :   none

     Hints: Synonyms

    Question: 194

    HYPOCRITICAL

    (a) :   Gentle

    (b) :   Sincere

    (c) :   Amiable

    (d) :   None of the Above

    (e) :   None of the Above

     Hints: Antonyms

    Question: 195

    RESCUE

    (a) :   Command

    (b) :   Help

    (c) :   Defence

    (d) :   Safety

    (e) :   none

     Hints: Synonyms

    Question: 196

    DRIP : GUSH

    (a) :   CRY : LAUGH

    (b) :   CURL : ROLL

    (c) :   STREAM : TRIBUTARY

    (d) :   DENT : DESTROY

    (e) :   BEND : ANGLE

     Hints: ANALOGIES

    Question: 197

    "Please don't go away", she said.

    (a) :   She said to please her and not go away.

    (b) :   She told me to go away.

    (c) :   She begged me not to go away.

    (d) :   None of the Above

    (e) :   None of the Above

     Hints: Direct/Indirect

    Question: 198

    The little girl said to her mother, "Did the sun rise in the East?"

    (a) :   The little girl said to her mother that the sun rose in the East.

    (b) :   The little girl asked her mother if the sun rose in the East.

    (c) :   The little girl said to her mother if the sun rises in the East.

    (d) :   None of the Above

    (e) :   None of the Above

     Hints: Direct/Indirect

    Question: 199

    LOFTY

    (a) :   Towering

    (b) :   Aerial

    (c) :   Elevated

    (d) :   Beneath

     Hints: Antonyms

    Question: 200

    He exclaimed with joy that India had won the Sahara Cup.

    (a) :  He said, "India has won the Sahara Cup"

    (b) :  He said, "India won the Sahara Cup"

    (c) :  He said, "How! India will win the Sahara Cup"

    (d) :  None of the Above

    (e) :  None of the Above

     Hints: Direct/Indirect

    Questions Reviews: 0

    Attempts

    Attempted: 0

    Unattempted: 200

    Subjects

    Chemistry (F.Sc)
    Biology (F.Sc)
    Physics (F.Sc)
    English (General)
    Back to top