ETEA Medical and Dental Colleges ETEA Entrance Test 16-8-2020

Question: 1

(a) :  A

(b) :  B

(c) :  C

(d) :  D


 Hints: Nitrogen containing Compounds

Question: 2

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Chemical Kinetics

Question: 3

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Hydrocarbons

Question: 4

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: S and P Block Elements

Question: 5

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Aldehydes and Ketones

Question: 6

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Chemical Bonding

Question: 7

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Chemistry in Action

Question: 8

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Ionic Equilibrium

Question: 9

On the basis of the electrochemical theory of aqueous corrosion, the reaction occurring at the cathode is

(a) :  

(b) :  

(c) :  

(d) :  

 Hints: Electrochemistry

Question: 10

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: D and F Block Elements

Question: 11

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Nuclear Chemistry

Question: 12

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Alcohol, Phenol and Ether

Question: 13

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Thermodynamics and Thermochemistry

Question: 14

The values of electronegativity of atoms A and B are 1.20 and 4.0 respectively. The percentage of ionic character of A – B bond is

(a) :   50 %

(b) :    43 %

(c) :   55.3 %

(d) :    72.24%

 Hints: Chemical Bonding

Question: 15

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Ionic Equilibrium

Question: 16

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Hydrocarbons

Question: 17

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Hydrocarbons

Question: 18

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Thermodynamics and Thermochemistry

Question: 19

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Redox reactions

Question: 20

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Solid State

Question: 21

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Polymers

Question: 22

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Ionic Equilibrium

Question: 23

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Chemistry in Action

Question: 24

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Chemical Bonding

Question: 25

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: S and P Block Elements

Question: 26

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Thermodynamics and Thermochemistry

Question: 27

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Carboxylic acids and Their derivatives

Question: 28

Amorphous solids are

(a) :   Solid substance in real sense

(b) :   Liquid in real sense

(c) :   Supercooled liquid

(d) :   Substance with definite melting point

 Hints: Solid State

Question: 29

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: General organic chemistry

Question: 30

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Halogen Containing Compounds

Question: 31

On adding solute to a solvent having vapour pressure 0.80 atm,
vapour pressure reduces to 0.60 atm. Mole fraction of solute is

(a) :   0.25

(b) :   0.75

(c) :    0.50

(d) :   0.33

 Hints: Solution

Question: 32

Which of the following atoms and ions are isoelectronic i.e. hav e the same number of electrons with the neon atom

(a) :   F

(b) :   Oxy gen atom

(c) :   Mg

(d) :    N

 Hints: Atomic Structure

Question: 33

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Chemical Analysis

Question: 34

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Redox reactions

Question: 35

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Chemistry in Action

Question: 36

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Chemistry in Action

Question: 37

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Halogen Containing Compounds

Question: 38

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Hydrocarbons

Question: 39

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Chemical Equilibrium

Question: 40

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: D and F Block Elements

Question: 41

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: D and F Block Elements

Question: 42

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Solid State

Question: 43

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Nitrogen containing Compounds

Question: 44

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Biomolecules

Question: 45

The electronic configuration of a dipositive metal  M2+ is 2, 8, 14 and its atomic weight is 56 a.m.u. The number of neutrons in its nuclei would be

(a) :   30

(b) :   32

(c) :   34

(d) :   42

 Hints: Atomic Structure

Question: 46

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Nuclear Chemistry

Question: 47

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Ionic Equilibrium

Question: 48

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Biomolecules

Question: 49

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Alcohol, Phenol and Ether

Question: 50

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Chemical Equilibrium

Question: 51

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Biomolecules

Question: 52

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Nitrogen containing Compounds

Question: 53

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: S and P Block Elements

Question: 54

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Chemical Periodicity

Question: 55

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Hydrogen and its compound

Question: 56

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Thermodynamics and Thermochemistry

Question: 57

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Chemistry in Action

Question: 58

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: D and F Block Elements

Question: 59

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Aldehydes and Ketones

Question: 60

(a) :   A

(b) :   B

(c) :   C

(d) :   D

 Hints: Redox reactions

Question: 61

Frog has 


 

(a) :   4 fingers in hand and  5 toes in foot

(b) :    5 fingers in hand and  5 toes in foot

(c) :   5 fingers in hand and  4 toes in foot

(d) :    6 fingers in hand and  5 toes in foot

 Hints: MORPHOLOGY OF ANIMALS

Question: 62

Chlorophyll ‘α’ is found in

 

(a) :   All oxygen releasing photosynthetic forms

(b) :    All plants except fungi

(c) :   All higher plants that photosynthesize

(d) :   All photosynthetic prokaryotes and eukaryotes

 Hints: PHOTOSYNTHESIS IN HIGHER PLANTS

Question: 63

Trilobed valve present between right atrium and ventricle in mammalian heart is

(a) :   Triac

(b) :    Triad

(c) :    Tricuspid or besian

(d) :    Trigeminal

 Hints: Body Fluids and Circulation

Question: 64

 Select the mismatch

(a) :   Pinus – Dioecious

(b) :    Cycas – Dioecious

(c) :    Salvinia – Heterosporous

(d) :    Equisetum – Homosporous

 Hints: PLANT KINGDOM

Question: 65

The jumping of action potential from node to node (of Ranvier) in a fibre is called

(a) :   All or none principle

(b) :   Threshold stimulus

(c) :    Nodal conduction

(d) :    Saltatory conduction

 Hints: Neural Control and Coordination

Question: 66

Study the following lists

List -I

List-II

A   

Coleorhiza 

I

Development of sporophyte directly from gametophyte   without invention of gametes

B

Apogamy 

II

Development of gametophyte  directly from sporophyte without the involvement of reduction division

C

Indusium

III

An   unbranched columnar   stem with a crown of leaves

D

Caudex

IV

Protective covering of radicle

 

 

V

 Protective structure of a sorus

 

The correct match is :

(a) :   A-V,B-II,C-IV,D-I

(b) :   A-IV,B-I,C-V,D-III

(c) :   A-III,B-V,C-II,D-IV

(d) :   A-II,B-III,C-I,D-V

 Hints: MORPHOLOGY OF FLOWERING PLANTS

Question: 67

K12   plasmid was studied first in

(a) :   E. coli

(b) :   Shigella

(c) :   Salmonella

(d) :   Eberthella

 Hints: MONERA (PROKARYOTES)

Question: 68

The side of a flower facing the mother axis is called

(a) :   Anterior side

(b) :   Posterior side

(c) :   Brassica

(d) :   Datura

 Hints: MORPHOLOGY OF FLOWERING PLANTS

Question: 69

Suppose a person wears convex glasses for proper vision.Where you think the image of the object is formed in his eyes when he is not using the glasses

(a) :   On the blind spot

(b) :    On the yellow spot

(c) :    Behind the retina

(d) :    In front of the retina

 Hints: Neural Control and Coordination

Question: 70

Periodic appearance of malaria symptoms occurs due to periodic

(a) :   Entry of merozoites into erythrocytes

(b) :   Attack of liver cells by merozoites

(c) :   Formation of signet ring

(d) :   Release of pyrogen in blood

 Hints: PROTISTA (UNICELLULAR EUKARYOTES)

Question: 71

 In a Chloroplast the higest number of protons are found in

(a) :   Stroma

(b) :    Lumen of thylakoids

(c) :    Inter membrane space

(d) :    Antennae complex

 Hints: PHOTOSYNTHESIS IN HIGHER PLANTS

Question: 72

 "Monkeys puzzle" is a common name for 

(a) :   Araucaria embricata

(b) :   Cycas revolute

(c) :    Pinus longifolia

(d) :   Gnetum genon

 Hints: PLANT KINGDOM

Question: 73

 Stratum geminativum  is an example of which kind of epithelium 

(a) :   Cuboidal

(b) :    Ciliated

(c) :    Columnar

(d) :   Squamous

 Hints: ANIMAL TISSUES

Question: 74

Match the following with correct combination

Column I

Column II

A.

Endoplasmic reticulum

1.

Stack of cisternae

B.

Spherosome

2.

Store oils or fats

C.

Dictyosomes

3.

Synthesis and storage of lipids

D.

Peroxisome

4.

Photorespiration

E.

Elaiooplasts

5.

Detoxification of drugs

(a) :   A-5, B-3, C-1, D-4, E-2

(b) :   A-5, B-3, C-2, D-4, E-1

(c) :   A-2, B-3, C-1, D-4, E-5

(d) :   A-3, B-3, C-1, D-5, E-2

(e) :   A-3, B-5, C-1, D-4, E-2

 Hints: CELLS: THE UNIT OF LIFE

Question: 75

Examine the figures A,B,C and D.In  which one of the four options all the items A,B,C and D are correct

(a) :   A- Chara, B- Marchantia , C- Fucus , D- Pinus

(b) :   A- Equisetum , B- Ginkgo, C- Selaginella, D- Lycopodium

(c) :    A- Selaginella , B- Equisetum, C- Salvinia, D- Ginkgo

(d) :    A- Funaria, B-Adiantum, C- Salvinia, D- Riccia

 Hints: PLANT KINGDOM

Question: 76

Common  between trichocysts of Paramecium and nematocysts of Hydra is 

(a) :   Attachment and defence

(b) :   Defence only

(c) :   Sensitivity

(d) :   Food capturing

 Hints: ANIMAL KINGDOM

Question: 77

In an accident, a man dies immediately although their was no injury to brain, kidney, stomach and heart, The probable cause of death may be 

(a) :      Coagulation of RBC   

(b) :     Digestion stopped   

(c) :     Diaphragm got punctured              

(d) :      Larynx got punctured

 Hints: Breathing and Exchanges of Gases

Question: 78

In alcohol fermentation

(a) :   Oxygen is the electron acceptor

(b) :   Triose phosphate is the electron donor while acetaldehyde is the electron acceptor

(c) :   Triose phosphate is the electron donor while pyruvic acid is the electron acceptor

(d) :   There is no electron donor

 Hints: RESPIRATION IN PLANTS

Question: 79

 Animals  possess networks or nervous systems to respond to their environment.But  the single celled Amobia does not possess any nerve cell, so, how  it come to know whether a particle it encounters is a grain or sand and not its dinner

(a) :   By chemotaxis

(b) :   By skin

(c) :   By hormones

(d) :   All of these

 Hints: ANIMAL KINGDOM

Question: 80

Asthma may be attributed to   

(a) :   Bacterial infection of the lungs   

(b) :     Allergic reaction of the mast cells in the lungs    

(c) :   Inflammation of the trachea   

(d) :     Accumulation of fluid in the lungs

 Hints: Breathing and Exchanges of Gases

Question: 81

Match the following and choose the correct combination

A. Endodermis       1. Companion cells

B. Stomata             2. Lenticels

C. Sieve tube         3. Palisade cells

D. Periderm            4. Passage cells

E. Mesophyll           5. Accessory cells

(a) :   A-4,B-5,C-2,D-1,E-3

(b) :   A-5,B-3,C-1,D-2,E-4

(c) :   A-4,B-5,C-1,D-2,E-3

(d) :   A-2,B-5,C-3,D-4,E-1

(e) :   A-4,B-2,C-5,D-3,E-1

 Hints: ANATOMY OF FLOWING PLANTS

Question: 82

Blood does not transport oxygen in

 

 

(a) :   Cockroach

(b) :    Earthworm

(c) :   Frog’s tadpole

(d) :    Mammalian foetus

 Hints: Breathing and Exchanges of Gases

Question: 83

The clitellum is a distinct part  in the body of earthworm, it is found in

(a) :   Segments 13-14-15

(b) :   Segments 14-15-16

(c) :    Segments  12-13-14

(d) :   Segments 15-16-17

 Hints: MORPHOLOGY OF ANIMALS

Question: 84

There is no gall bladder in 

 

(a) :   Rat

(b) :    Horse

(c) :    Whale

(d) :    All of these

 Hints: MORPHOLOGY OF ANIMALS

Question: 85

In this process which of the following play important role

(a) :   Chlorophyll

(b) :   Light energy

(c) :    Ca++,Mn++,Cl-

(d) :   All of the above

 Hints: PHOTOSYNTHESIS IN HIGHER PLANTS

Question: 86

Heavines with severe chest pain which may disappear with rest indicates

(a) :   Angina pectoris

(b) :    Atherosclerosis

(c) :    Arteriosclerosis

(d) :    Hyperthyroidism

 Hints: Body Fluids and Circulation

Question: 87

Which is wrong combination

(a) :   Haemocyanin – Prawn

(b) :   Haemoglobin in mammals – RBC

(c) :   Haemoglobin in plasma – Pheretima

(d) :   Haemozoin – Plasmodium cytoplasm

 Hints: PROTISTA (UNICELLULAR EUKARYOTES)

Question: 88

The venom of cobra affects the

(a) :   Digestive system

(b) :    Circulatory system

(c) :   Nervous system

(d) :    Respiratory system

 Hints: Neural Control and Coordination

Question: 89

Bacteriochlorophyll differs from chlorophyll ‘α’ in having

 

(a) :   One pyrrole ring with one hydrogen

(b) :    One pyrrole ring with two hydrogen

(c) :    One pyrrole ring with three hydrogen

(d) :    One pyrrole ring with four hydrogen

 Hints: PHOTOSYNTHESIS IN HIGHER PLANTS

Question: 90

Study the diagram given below

Parts labelled as A,B,C,D and E respectively represent

(a) :   Parietal bone, Frontal bone, Temporal bone, Occipital condyle and Hyoid bone

(b) :   Frontal bone, Parietal bone, Temporal bone, Hyoid bone and Occipital condyle

(c) :   Frontal bone, Temporal bone, Parietal bone, Occipital condyle and hyoid bone

(d) :   Frontal bone, Parietal bone, Temporal bone, Occipital condyle and Hyoid bone

 Hints: Locomotion and Movement

Question: 91

If Henles loop were absent from mammalian nephron, which of the following is to be expected

(a) :   The urine will be  more dilute

(b) :   There will be no urine formation

(c) :    There will be hardly any change in the quality and quantity of urine formed

(d) :   The urine will be more concentrated

 Hints: Excretory Products and their Elimination

Question: 92

Fertility of the soil in rice fields can be improved by

 

(a) :   Gypsum

(b) :   Sodium chloride

(c) :    Blue-green algae

(d) :    Rhizobium

 Hints: MINERAL NUTRITION

Question: 93

The  correct route through which Ascaris passes to complete its life cycle after infecting  a  fresh host is

(a) :   Intenstine → Liver → Heart → Lung → Pharynx → Gullet → Stomach → Intestine

(b) :   Outside → Intenstine → Liver → Heart → Lung → Pharynx → Gullet → Intestine

(c) :   Intenstine → Liver → Heart → Lung → Pharynx → Gullet → Stomach → Intestine → Outside → Intenstine

(d) :   Outside → Intenstine → Liver → Heart → Lung → Pharynx → Gullet → Stomach → Intestine → Outside

 Hints: ANIMAL KINGDOM

Question: 94

Which  one of these are never  present in frogs ovary

(a) :   Oogonia

(b) :   Corpus luteum

(c) :    Ovarian follicles

(d) :    Germinal epithelium

 Hints: MORPHOLOGY OF ANIMALS

Question: 95

Hibernating animals have tissues containing mitochondria with a membrane protein that accelerates electron transport while blocking the synthesis of ATP. What is the consequence of this

(a) :   Hibernating animals can synthesize fat instead of wasting energy of respiration

(b) :   Energy is saved because glycolysis and the citric acid cycle shuts down

(c) :   Pyruvate is converted to latic acid by anaerobic fermentation

(d) :   The energy of respiration is converted into heat

 Hints: RESPIRATION IN PLANTS

Question: 96

Poisons like cyanide inhibit Na+  efflux and K +  influx during cellular transport. This inhibitory effect  is reverse by an injection of ATP. This  demonstrates that

(a) :   ATP is the carrier protein in the transport system

(b) :   Na+ _ K+ exchange pump operates in the cell

(c) :   ATP is hydrolysed by ATPase to release energy

(d) :   Energy for Na+ _ K+ exchange pump comes from ATP

 Hints: ANIMAL TISSUES

Question: 97

Which of the following statement(s) is/are correct   

(a) :     Silicosis is the result of exposure to silica that causes

(b) :   Transportation of gases and digested food materials in the body of higher animals causes muscle weakness and fatigue    

(c) :   ADH is a neurohypophsial hormone that regulates body water    

(d) :     Myasthenia gravis is a neuromuscular disease that is mediated by circulatory system

(e) :    Silicosis is the result of exposure to silica that causes        ,ADH is a neurohypophsial hormone that regulates body water   ,  Myasthenia gravis is a neuromuscular disease that is mediated by circulatory system

 Hints: Breathing and Exchanges of Gases

Question: 98

Match the entries in column I with those in column II and choose the correct combination from the options given

Column I                              ColumnII

A.Diencephalon                   1.Cerebellum

B.Telencephalon                   2.Medulla

C.Myelencephalon                3.Amygdala

D.Metencephalon                  4.Thalamus

(a) :   A-4,B-3,C-1,D-2

(b) :    A-3,B-4,C-1,D-2

(c) :    A-4,B-3,C-2,D-1

(d) :    A-1,B-2,C-3,D-4

(e) :    A-1,B-2,C-3,D-4

 Hints: Neural Control and Coordination

Question: 99

The impulse for voluntary muscles for forced breathing starts in     

(a) :    Medulla    

(b) :      Vagus nerve

(c) :         Cerebrum

(d) :          Cerebellum

 Hints: Breathing and Exchanges of Gases

Question: 100

 C4  plants are found among

 

(a) :   Gramineae only

(b) :   Monocots only

(c) :   Dicots only

(d) :   Monocots as well as dicots

 Hints: PHOTOSYNTHESIS IN HIGHER PLANTS

Question: 101

Disulphide bonds which acts as atomic staples to reinforce the conformation of proteins are found in 

(a) :   Endoplasmic reticulum

(b) :   Lysosome

(c) :   Golgi apparatus

(d) :   Cytosol

 Hints: CELLS: THE UNIT OF LIFE

Question: 102

The  animal group, where the adults are generated but larvae are well developed, is

(a) :   Agnatha

(b) :   Tunicates

(c) :   Amphibians

(d) :   Cephalo Chordates

 Hints: ANIMAL KINGDOM

Question: 103

When a plant cell is placed in a solution which is hypertonic to the cell sap, which of the following conditions will not apply 

(a) :    The water potential of the cell sap will rise

(b) :    The suction pressure of the cell sap will fail

(c) :    The cell will become turgid

(d) :    The wall pressure of the cell will fail

 Hints: TRANSPORT IN PLANT

Question: 104

Exogenous application of gibberellins induces male flower formation on genetically female plants in

(a) :   Carica

(b) :    Cucumis

(c) :   Coccinia

(d) :   Cucurbita

 Hints: Plant Growth and Development

Question: 105

In which direction cristae of rabbit ear helps in maintaining balance

(a) :   Circular position of longitudinal axis of semi circular canals

(b) :   Transverse position of longitudinal axis of semi circular canals

(c) :   Parallel to longitudinal axis of semi circular canals

(d) :    All of the above

 Hints: Neural Control and Coordination

Question: 106

Contraction of sternohyal muscles during breathing in frog

(a) :   Closes glottis

(b) :    Opens the nostrils

(c) :    Raises floor of oral cavity

(d) :   Lowers floor of oral cavity

 Hints: MORPHOLOGY OF ANIMALS

Question: 107

The immediate regeneration of ATP used up during muscle contraction is facilitated by

(a) :   Glucose

(b) :   Glycogen

(c) :    Lactic acid

(d) :    Creatine phosphate

 Hints: Locomotion and Movement

Question: 108

Thyroxine is

(a) :   An enzyme

(b) :    A hormone

(c) :   A vitamin

(d) :    An excretory product

 Hints: Chemical Coordination and Integration

Question: 109

Setae help in locomotion in  earthworm but not uniformly present in all the segments, Select  among the following that represents setae

(a) :   1st segment

(b) :    Last segment

(c) :    Clitellar segment

(d) :    20th – 22nd segment

 Hints: MORPHOLOGY OF ANIMALS

Question: 110

Of  the following group  which secrete and deposit calcium carbonate and appear like corals

(a) :   Red algae

(b) :    Brown algae

(c) :   Blue green algae

(d) :    All of these

 Hints: PLANT KINGDOM

Question: 111

 Which  of the following options are correctly represents the type of the life  patterns given below

(a) :   A-Diplontic, B-Haplontic, C-Halodiplontic

(b) :    A- Haplontic,B- Diplontic,C-Halodiplontic

(c) :    A-Halodiplontic,B- Haplontic,C- Diplontic

(d) :    A-Diplontic,B- Halodiplontic, C- Haplontic

 Hints: PLANT KINGDOM

Question: 112

A healthy person eats the following diet-5gm raw sugar, 4gm albumin, 10gm pure buffalo ghee adulterated with 2gm vegetable ghee (hydrogenated vegetable oil) and 5gm lignin. How many calories he is likely to get

(a) :   126

(b) :   164

(c) :   112

(d) :   144

 Hints: Digestion And Absorption

Question: 113

A fungus which requires  only one single host for completion of its life cycle is called

(a) :   Heteroecious

(b) :   Autoecious

(c) :   Heterothallism

(d) :   Heterosporous

 Hints: FUNGI (MULTI CELLULAR DECOMPOSERS)

Question: 114

 Water  containing cavities in vascular bundles are found in

(a) :   Sunflower

(b) :   Maize

(c) :   Cycas

(d) :   Pinus

 Hints: ANATOMY OF FLOWING PLANTS

Question: 115

Layer of activity dividing cells in skin of frog is termed as stratum 

 

(a) :   Malpighi

(b) :    Corneum

(c) :    Compactum

(d) :   Spongiosum

 Hints: MORPHOLOGY OF ANIMALS

Question: 116

If thyroid gland is completely removed from a tadpole, it will

(a) :   Die immediately

(b) :    Turn into a giant frog

(c) :   Turn into a dwarf frog

(d) :    Remain tadpole throughout its life

 Hints: Chemical Coordination and Integration

Question: 117

 Lack  of relaxation between successive stimuli is sustained muscle contraction is known as

(a) :   Spasm

(b) :    Fatigue

(c) :    Tetanus

(d) :   Tonus

 Hints: ANIMAL TISSUES

Question: 118

Anxiety and eating spicy food together in an otherwise normal human, may lead to

(a) :   Indigestion

(b) :   Jaundice

(c) :    Diarrhoea

(d) :    Vomiting

 Hints: Digestion And Absorption

Question: 119

Specialised epidermal cells surrounding the guard cells are

(a) :   Complementary cells

(b) :   Subsidiary cells

(c) :    Bulliform cells

(d) :    Lenticels

 Hints: TRANSPORT IN PLANT

Question: 120

 Which one  of the following pairs is incorrectly matched

(a) :   Adenine derivative-Kinetin

(b) :    Carotenoid derivative – ABA

(c) :   Terpenes – IAA

(d) :    Indole compounds – IBA

(e) :    Gas – Ethylene

 Hints: Plant Growth and Development

Question: 121

Which one of the following synthetic growth regulators is used to promote synchronized flowering in pineapple

(a) :   Benzyl aminopurine

(b) :   Phenylmercuric acetate

(c) :    Indolebutyric acid

(d) :    2-chloroethylmercuric acetate

 Hints: Plant Growth and Development

Question: 122

A stage in cell division is shown in the figure.Select  the answer which gives correct identification of the stage with its characteristics 

(a) :    Teleophase-  Endoplasmic reticulum and nucleus not  reformed yet

(b) :   Telophase-  nuclear envelope reforms, gogli complex reforms

(c) :   Late anaphase-  chromosomes move away from equatorial plate,  Golgi  complex not present

(d) :    Cytokinesis - cell plate formed , mitochondria  distributed between two daughters cells

 Hints: CELL CYCLE AND CELL DIVISION

Question: 123

The reflex arc which is made of two neurons is known as

(a) :   Monosynaptic reflex arc

(b) :    Disynaptic reflex arc

(c) :    Polysynaptic reflex arc

(d) :    Asynaptic reflex arc

 Hints: Neural Control and Coordination

Question: 124

 In Hydra, both pseudopodia and flagella occurs in

(a) :   Nutritive cells

(b) :   Epithelio-muscular cells

(c) :   Sensory cells

(d) :   Gland cells

 Hints: ANIMAL KINGDOM

Question: 125

Viruses have

(a) :   Single chromosome

(b) :   Both DNA and RNA

(c) :   DNA enclosed in a protein coat

(d) :   Prokaryotic nucleus

 Hints: VIRUSES

Question: 126

 Most of the biochemical reactions differ from those occuring in the non- living world in

(a) :   Requiring energy

(b) :   Releasing energy

(c) :    Being enzymatic

(d) :   Being spontaneous

 Hints: BIOMOLECULES

Question: 127

The motile bacteria are able to move by

(a) :   Cilia

(b) :   Pili

(c) :   Fimbriae

(d) :   Flagella

 Hints: MONERA (PROKARYOTES)

Question: 128

  • Good vision depands on adequate intake of carotene rich food
  • Select the best option from the folloeing statements

    A.Vitamin A derivatives are formed from carotene

    B. The photopigments are embedded in the membrane discs of the inner segment

    C.Rentinal is a derivate of vitamin A

    D.Rentinal is a light absorbing part of all the visual photopgiments

     

    (a) :   (A) and (B)

    (b) :   (A), (C) and (D)

    (c) :    (A) and (C)

    (d) :    (B), (C) and (D)

     Hints: Digestion And Absorption

    Question: 129

    The rate of heart beat per minute is highest in case of

    (a) :   Elephant

    (b) :    Whale

    (c) :    Man

    (d) :    Mouse

     Hints: Body Fluids and Circulation

    Question: 130

    The nerve impulses which which stimulate  the intercostal muscles and diaphragm and thus permit breathing, originate in the   

     

    (a) :      Cerebellum      

    (b) :    Pons

    (c) :    Hypothalamus

    (d) :    Medulla oblongata

     Hints: Breathing and Exchanges of Gases

    Question: 131

    After how many days could a patient commonly feel malaria from the time of biting of mosquito

    (a) :   2 – 8 days

    (b) :   8 – 10 days

    (c) :   10 – 20 days

    (d) :   20 – 30 days

     Hints: PROTISTA (UNICELLULAR EUKARYOTES)

    Question: 132

    Which one out of A-D given below correctly represents the structural formula of the basic amino acid.

    (a) :   C

    (b) :   D

    (c) :   A

    (d) :   B

     Hints: BIOMOLECULES

    Question: 133

    Study the following list

    List-I

    List-II

    A

    Spongy aril

    I

    Jussiaea

    B

    Multiple epidermis

    II

    Pistia

    C

    Respiratory roots

    III

    Nerium

    D

    Roots pockets

    IV

    Sagittaria

     

     

    V

    Nymphaea

    (a) :   A-I,B-III,C-II,D-V

    (b) :   A-II,B-I,C-IV,D-III

    (c) :   A-IV,B-II,C-III,D-I

    (d) :   A-V,B-III,C-I,D-II

     Hints: MORPHOLOGY OF FLOWERING PLANTS

    Question: 134

      Chitin is  chemically a polymer of

    Or

    The chitinous exoskelton of arthropods is formed by the polymerisation of 

    (a) :   N-acetyl gluconic acid

    (b) :   N-acetyl glucosamine

    (c) :   N-acetyl muramic acid

    (d) :   None of these

     Hints: ANIMAL KINGDOM

    Question: 135

     Which  of the following pairs are correctly matched

    Animals

     

    Morphological features

    A

    Crocodile

    -

    4-Chambered heart

    B

    Sea Urchin

    -

    Parapodia

    C

    Obelia

    -

    Metagenesis

    D

    Lemur

    -

    Thecodont

    (a) :   A,C and D

    (b) :   B,C and D

    (c) :   Only A and D

    (d) :   Only A and B

     Hints: ANIMAL KINGDOM

    Question: 136

    The ratio of the enzyme to substrate molecule can be as high as

    (a) :   1 : 1000

    (b) :   1 : 1,00,000

    (c) :   1 : 10,00,000

    (d) :   1 : 50,000

     Hints: BIOMOLECULES

    Question: 137

     When the sperms of Funaria and Pteris are put together near the archegonia of Pteris, only the sperms of Pteris readily enter the archegonia and reach egg.The reason being that 

    (a) :   Sperms of Funaria are killed when mixed with sperms of Pteris 

    (b) :    Archegonia of Pteris secrete   a substance with repels sperms of Funaria   

    (c) :   Archegonia of Pteris secrete  chemical substance which attracts sperms of Pteris chemotactically

    (d) :    Sperms of Funaria are less motile

     Hints: PLANT KINGDOM

    Question: 138

    Match List - I and List- II and select the correct option

    List - I

    List - II

    A

    Biological pifments

    1

    Sodium chloride

    B

    Chemical messengers

    2

    Steroids

    C

    Important constituent of blood

    3

    Prostaglandins

    D

    Four carbon rings

    4

    Terpenes

     

    (a) :   A-2, B-4, C-3, D-1

    (b) :    A-2, B-1, C-4, D-3

    (c) :   A-3, B-4, C-2, D-1

    (d) :    A-4, B-3, C-1, D-2

    (e) :    A-3, B-4, C-1, D-2

     Hints: ANIMAL TISSUES

    Question: 139

    A thin film of water , held by the soil particles under the influence of internal attractive force, is called which of the following water 

    (a) :   Capillary

    (b) :   Combined

    (c) :   Hygroscopic

    (d) :   Gravitational

     Hints: TRANSPORT IN PLANT

    Question: 140

    Heteromorphic alternation of generation occurs is 

     

     

    (a) :   Funaria, Spirogyra,Selaginella

    (b) :    Funaria, Selaginella, Cycas

    (c) :    Spirogyra, Rhizopus, Selaginella

    (d) :    Rhizopus, Funaria, Spirogyra

     Hints: PLANT KINGDOM

    Question: 141

    (a) :   A

    (b) :   B

    (c) :   C

    (d) :   D

     Hints: Current Electricity

    Question: 142

    (a) :   A

    (b) :   B

    (c) :   C

    (d) :   D

     Hints: Electronics

    Question: 143

    (a) :   A

    (b) :   B

    (c) :   C

    (d) :   D

     Hints: Alternating Current

    Question: 144

    (a) :   A

    (b) :   B

    (c) :   C

    (d) :   D

     Hints: Current Electricity

    Question: 145

    (a) :   A

    (b) :   B

    (c) :   C

    (d) :   D

     Hints: Current Electricity

    Question: 146

    (a) :   a

    (b) :   b

    (c) :   c

    (d) :   d

     Hints: Friction

    Question: 147

    (a) :   A

    (b) :   B

    (c) :   C

    (d) :   D

     Hints: Thermometry, Thermal Expansion and Calorimetry

    Question: 148

    (a) :   A

    (b) :   B

    (c) :   C

    (d) :   D

     Hints: Alternating Current

    Question: 149

    (a) :   A

    (b) :   B

    (c) :   C

    (d) :   D

     Hints: Thermometry, Thermal Expansion and Calorimetry

    Question: 150

    (a) :   A

    (b) :   B

    (c) :   C

    (d) :   D

     Hints: Transmission of Heat

    Question: 151

    (a) :   A

    (b) :   B

    (c) :   C

    (d) :   D

     Hints: Current Electricity

    Question: 152

    (a) :   A

    (b) :   B

    (c) :   C

    (d) :   D

     Hints: Current Electricity

    Question: 153

    (a) :   A

    (b) :   B

    (c) :   C

    (d) :   D

     Hints: Thermometry, Thermal Expansion and Calorimetry

    Question: 154

    (a) :   A

    (b) :   B

    (c) :   C

    (d) :   D

     Hints: Kinetic Theory of Gases

    Question: 155

    (a) :   A

    (b) :   B

    (c) :   C

    (d) :   D

     Hints: Ray Optics

    Question: 156

    (a) :   A

    (b) :   B

    (c) :   C

    (d) :   D

     Hints: Current Electricity

    Question: 157

    (a) :   A

    (b) :   B

    (c) :   C

    (d) :   D

     Hints: Wave Optics

    Question: 158

    (a) :   A

    (b) :   B

    (c) :   C

    (d) :   D

     Hints: Ray Optics

    Question: 159

    (a) :   A

    (b) :   B

    (c) :   C

    (d) :   D

     Hints: Electron, Photon, Photoelectric Effect and X-rays

    Question: 160

    (a) :   A

    (b) :   B

    (c) :   C

    (d) :   D

     Hints: Electromagnetic Induction

    Question: 161

    (a) :   A

    (b) :   B

    (c) :   C

    (d) :   D

     Hints: Electronics

    Question: 162

    (a) :   A

    (b) :   B

    (c) :   C

    (d) :   D

     Hints: Electronics

    Question: 163

    (a) :   A

    (b) :   B

    (c) :   C

    (d) :   D

     Hints: MOTION IN ONE DIMENSION

    Question: 164

    If the resultant of n forces of different magnitudes acting at a point is zero, then the minimum value of n is 

    (a) :   1

    (b) :   2

    (c) :   3

    (d) :   4

     Hints: Vectors

    Question: 165

    (a) :   A

    (b) :   B

    (c) :   C

    (d) :   D

     Hints: Waves and Sound

    Question: 166

    (a) :   A

    (b) :   B

    (c) :   C

    (d) :   D

     Hints: Universe

    Question: 167

    (a) :   a

    (b) :   b

    (c) :   c

    (d) :   d

    (e) :   b,d

     Hints: Units, Dimensions and Measurement

    Question: 168

    (a) :   A

    (b) :   B

    (c) :   C

    (d) :   D

     Hints: Electromagnetic Induction

    Question: 169

    (a) :   A

    (b) :   B

    (c) :   C

    (d) :   D

     Hints: Electron, Photon, Photoelectric Effect and X-rays

    Question: 170

    (a) :   a

    (b) :   b

    (c) :   c

    (d) :   d

     Hints: Motion In Two Dimension

    Question: 171

    (a) :   A

    (b) :   B

    (c) :   C

    (d) :   D

     Hints: Gravitation

    Question: 172

    (a) :   A

    (b) :   B

    (c) :   C

    (d) :   D

     Hints: Alternating Current

    Question: 173

    (a) :   a,b

    (b) :   a,c

    (c) :   b,d

    (d) :   b,a

    (e) :   b,c

     Hints: Work, Energy, Power and Collision

    Question: 174

    (a) :   A

    (b) :   B

    (c) :   C

    (d) :   D

     Hints: Ray Optics

    Question: 175

    (a) :   A

    (b) :   B

    (c) :   C

    (d) :   D

     Hints: Electron, Photon, Photoelectric Effect and X-rays

    Question: 176

    (a) :   A

    (b) :   B

    (c) :   C

    (d) :   D

     Hints:  Magnetic Effect of Current

    Question: 177

    (a) :   A

    (b) :   B

    (c) :   C

    (d) :   D

     Hints: Magnetism

    Question: 178

    (a) :   a

    (b) :   b

    (c) :   c

    (d) :   d

     Hints: Work, Energy, Power and Collision

    Question: 179

    (a) :   A

    (b) :   B

    (c) :   C

    (d) :   D

     Hints: Waves and Sound

    Question: 180

    (a) :   a

    (b) :   b

    (c) :   c

    (d) :   d

     Hints: Work, Energy, Power and Collision

    Question: 181

    FUGITIVE : FLEE

    (a) :   PARASITE : FOSTER

    (b) :   BRAGGART : BOAST

    (c) :   SAGE : STIFLE

    (d) :   BYSTANDER : PROCURE

    (e) :   FIREBRAND : QUIBBLE

     Hints: ANALOGIES

    Question: 182

    They will inform the police.

    (a) :   The police will be informed by them.

    (b) :   The police will inform them.

    (c) :   The police are informed by them.

    (d) :   None of the Above

    (e) :   None of the Above

     Hints: Active/Passive

    Question: 183

    FAKE

    (a) :   Original

    (b) :   Imitation

    (c) :   Trustworthy

    (d) :   Loyal

    (e) :   none

     Hints: Synonyms

    Question: 184

    MOROSE

    (a) :   Gloomy

    (b) :   Acrimonious

    (c) :   Choleric

    (d) :   Optimistic

     Hints: Antonyms

    Question: 185

    He is so lazy that he ......

    (a) :   cannot depend on others for getting his work done

    (b) :   cannot delay the schedule of completing the work

    (c) :   can seldom complete his work on time

    (d) :   always help others to complete their work

    (e) :   always help others to complete their work

     Hints: Completing Statements

    Question: 186

    ENCOURAGE

    (a) :   Damped

    (b) :   Disapprove

    (c) :   Discourage

    (d) :   None of the Above

    (e) :   None of the Above

     Hints: Antonyms

    Question: 187

    The doctor advised the patient not to eat rice.

    (a) :   The patient was advised by the doctor not to eat rice.

    (b) :   The patient was advised by the doctor that he should not eat rice.

    (c) :   The patient was being advised by the doctor that he should not rice by the doctor.

    (d) :   None of the Above

    (e) :   None of the Above

     Hints: Active/Passive

    Question: 188

    Dhruv said that he was sick and tired of working for that company.

    (a) :   Dhruv said, "I am sick and tired of working for this company."

    (b) :   Dhruv said, "He was tired of that company."

    (c) :   Dhruv said to me, "I am sick and tired of working for this company."

    (d) :   None of the Above

    (e) :   None of the Above

     Hints: Direct/Indirect

    Question: 189

    His behavior is so unpredictable that he ......

    (a) :   never depends upon others for getting his work done

    (b) :   is seldom trusted by others

    (c) :   always finds it difficult to keep his word

    (d) :   seldom trusts others as far as the work schedule is concerned

    (e) :   seldom trusts others as far as the work schedule is concerned

     Hints: Completing Statements

    Question: 190

    WARRIOR

    (a) :   Soldier

    (b) :   Sailor

    (c) :   Pirate

    (d) :   Spy

    (e) :   none

     Hints: Synonyms

    Question: 191

    DRIP : GUSH

    (a) :   CRY : LAUGH

    (b) :   CURL : ROLL

    (c) :   STREAM : TRIBUTARY

    (d) :   DENT : DESTROY

    (e) :   BEND : ANGLE

     Hints: ANALOGIES

    Question: 192

    ATTEMPT

    (a) :   Serve

    (b) :   Explore

    (c) :   Try

    (d) :   Explain

    (e) :   none

     Hints: Synonyms

    Question: 193

    His father ordered him to go to his room and study.

    (a) :   His father said, "Go to your room and study."

    (b) :   His father said to him, "Go and study in your room."

    (c) :   His father shouted, "Go right now to your study room"

    (d) :   None of the Above

    (e) :   None of the Above

     Hints: Direct/Indirect

    Question: 194

    ____ by nature, Jones spoke very little even to his own family members.

    (a) :   garrulous

    (b) :   equivocal

    (c) :   taciturn

    (d) :   arrogant

    (e) :   gregarious

     Hints: Sentence Completion

    Question: 195

    With great efforts his son succeeded in convincing him not to donate his entire wealth to an orphanage ....

    (a) :   and lead the life of a wealthy merchant

    (b) :   but to a home for the forsaken children

    (c) :   and make an orphan of himself

    (d) :   as the orphanage had been set up by him

    (e) :   as the orphanage had been set up by him

     Hints: Completing Statements

    Question: 196

    STERILE

    (a) :   Barren

    (b) :   Arid

    (c) :   Childless

    (d) :   Dry

    (e) :   none

     Hints: Synonyms

    Question: 197

    FORAY

    (a) :   Maraud

    (b) :   Contest

    (c) :   Ranger

    (d) :   Intuition

    (e) :   none

     Hints: Synonyms

    Question: 198

    IMPROVEMENT

    (a) :   Advancement

    (b) :   Betterment

    (c) :   Promotion

    (d) :   Preference

    (e) :   none

     Hints: Synonyms

    Question: 199

    MENDACIOUS

    (a) :   Full of Confidence

    (b) :   False

    (c) :   Encourage

    (d) :   None of the Above

    (e) :   None of the Above

     Hints: Synonyms

    Question: 200

    She said to her friend, "I know where is everyone"

    (a) :  She told that she knew where was everyone.

    (b) :  She told her friend that she knew where was everyone.

    (c) :  She told her friend that she knew where is everyone.

    (d) :  None of the Above

    (e) :  None of the Above

     Hints: Direct/Indirect

    Questions Reviews: 0

    Attempts

    Attempted: 0

    Unattempted: 200

    Subjects

    Chemistry (F.Sc)
    Biology (F.Sc)
    Physics (F.Sc)
    English (General)
    Back to top